"Галъп": Оставащите 2 седмици са решаващи кой ще победи на изборите

Агенцията прогнозира 5+1 партии в следващия парламент, БСП и ГЕРБ са все още с изравнени сили

Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1, според последното проучване на "Галъп Интернешънъл”, публикувано на 8 март.

Сред твърдо решилите да гласуват 30.2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували 28.3%, за Обединените патриоти – 11.9%, за ДПС – 8.2%, за партията на Веселин Марешки "Воля" – 7.4% и за коалицията "Реформаторски блок -Глас народен" – 4.3%.

Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата, коментират социолозите.

Прочуването показва, че ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че ако партията му не е първа на изборите, ще остане в опозиция и няма да прави опит да формира правителство. Обратното обеща лидерът на БСП Корнелия Нинова – тя ще се пробва да състави правителство, дори и ако социалистите са втори на изборите.

Повечето социологически агенции отчитат практически изравнени сили между първите две партии, а разликата от 1-2 процента между тях не решава основния им проблем – невъзможност всяка от тях да има самостоятелно мнозинство за формиране на правителство, от което следва, че ще се търсят варианти за коалиция.

Очакваната активност към днешна дата според декларативните нагласи е около 55% спрямо избирателните списъци, сочи проучването на "Галъп".

Сред останалите формации личат коалициите АБВ - Движение 21 с 2.6%, "Да, България" с 2.3%, "Нова република" с 1.6%. За други партии биха гласували 3.2%. Сред тях личи ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи, посочват от "Галъп".

2.8% от твърдо решилите да гласуват биха пуснали бюлетина "Не подкрепям никого". Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат, уточнява агенцията.

"Галъп Интернешънъл" посочва, че данните са регистрирани по метода лице в лице сред 1003 души от 27 февруари до 5 март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и няма как да са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Споделяне

Още от Избори 2017

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?