"Галъп": Повечето столичани искат нов кмет, всеки трети харесва Фандъкова

снимка БГНЕС

Общо 56% от участниците в социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" искат "София да има нов кмет". Други 29% желаят Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) да спечели четвърти кметски мандат. Колебаещите се са 15 процента.

Въпреки че повечето искат нов кмет, половината от интервюираните столичани твърдят, че са удовлетворени от работата на Фандъкова, 37% не са, а 13% не могат да преценят.

От работата на Общинския съвет са удовлетворени само 21%. Недоволството срещу градския парламент достига 60%.

Привържениците на ГЕРБ са предимно удовлетворени от дейността на Йорданка Фандъкова, макар и сред тях да има недоволни. Фандъкова е подкрепяна и от половината от привържениците на националистическата коалиция "Обединени патриоти". Сред привържениците на БСП неудовлетворените от кмета са две трети, но има и известен дял удовлетворени.

Най-голямото недоволство от Фандъкова е сред привържениците на "Демократична България".

"Данните свидетелстват ясно, че общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София", се казва в изводите на проучването.

Общо 46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо през последните години. Само 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Около трета казват, че столицата се движи със средни темпове на развитие.

"Има натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен, или дори антипартиен", гласи една от хипотезите на "Галъп интернешънъл". Тя стъпва върху статистиката, според която 86% смятат, че кандидатът е по-важен от партията, която го издига. Партията, която издига кандидата, е по-важна едва за 11% от запитаните.

Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. Столицата продължава обаче да дава повече възможности за лична реализация. Софиянци се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града. Навсякъде другаде в страната се изтъкват обикновено икономически и социални проблеми, докато в София, заради по-доброто икономическо развитие, хората започват да търсят и по-добра среда за живот.

Към месец август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% за ДБ, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, б.а.). ДБГ има 3%, СДС и "Движение 21" по 2%.

Социолозите са тествали какво би се случило при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Преди началото на кампанията данните показват, че Манолова печели 48% срещу 40% за Фандъкова.

Агенцията уточнява, че данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат.

"Подобна разлика са само десетки хиляди гласове. Това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балотаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него. Разбира се, вероятно ще действат и много фактори, които социологическите методи няма как да отчетат", се казва в изводите на проучването.

Данните на "Галъп интернешънъл" са от телефонен сондаж сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми, финансиран със собствени средства на агенцията. Този тип телефонни сондажи на този етап служат най-вече за формиране на хипотези, уточнява агенцията. В проучванията са взели участие 802 души и е проведено между 5 и 9 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България