mediapool.bg Ти си това, което четеш

"Галъп": Преобладаващи желания за ревизия, нови лица и обещания

16:53 | 17 февруари 2017 | 3 коментара

Избирателите масово одобряват всички по-популярни обещания на партиите, без да се питат особено откъде ще дойдат парите, а освен това харесват лансирането на нови лица, показва експресен сондаж на "Галъп".

Според социолозите е засилено търсенето на всякакво ново политическо съдържание – нови фигури и идеи. Мнозинство от 54% подкрепя новото звучене в програмата на ГЕРБ. Още по-големи мнозинства от 70% одобряват новите лица в листите на БСП и те се ползват с високо доверие. Засега изглежда, че това допълнително помага на БСП да се утвърди, коментират от "Галъп".

Агенцията заключва, че всички по-популярни обещания на партиите от последните дни се възприемат добре от българите – особено ако във въпроса не се споменава коя партия е направила съответното обещание. 82 на сто от запитаните, например, харесват увеличение на данъка на най-богатите хора, 90% пък окуражават идеята за увеличаване на учителските заплати; 89% харесват идеята за фонд, който да стимулира индустрията.

Почти никой не смята, че е лошо за страната да се увеличат минималните заплати и пенсиите. Малцина от анкетираните изобщо се замислят как ще бъдат финансиране подобни мерки, отбелязва "Галъп".

Проучването показва, че общественото желание за промяна е трайно и силно. Масово се одобряват всякакви идеи за ревизия, нови лица и нови идеи в партийните програми.

67.8% от българите смятат, че служебното правителство трябва да промени начина, по който се управляваше България досега. На противоположното мнение са 26.2%, а останалите се затрудняват да отговорят.

Отстраняването на отговорни лица в пътната агенция, ревизиите в железниците и в образованието събират около и над 90% подкрепа. Социолозите отчитат, че 70.6% одобряват подготвяната отмяна на практиката на пръстовите отпечатъци в здравеопазването, а 23.3 % не я одобряват. Мнозинство от 57.1% одобрява и смяната на областните управители, макар че този въпрос закономерно събужда и по-сериозна опозиция от 30.6%.

Според половината от анкетираните фактът, че служебното правителство е успяло да отдели парите, необходими за въвеждане на машинния вот, е положителен.

Проучването е проведено на 13 и 14 февруари сред 808 души в цялата страна и е финансирано със собствени средства, уточняват от "Галъп".

Още по темата
Още от България