"Галъп": При избори днес – същото НС, но с повече подкрепа за протестните партии

"Галъп": При избори днес – същото НС, но с повече подкрепа за протестните партии

Ако изборите бяха сега, в парламента биха влезли същите шест формации, които бяха част и от рекордно кратко съществувалото 45-о Народно събрание. Това показват резултатите от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено "лице в лице" с таблети в периода между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

"Ситуацията, като цяло, остава непредвидима. Затова, на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори", подчертават от "Галъп".

Моментната снимка сред твърдо решилите да гласуват сочи, че при избори днес ГЕРБ остава първа и би разчитала на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента). Това е под постигнатите на предишните избори 26.18 на сто.

"Има такъв народ" би разчитала на 20.1%, което пък е в повече от получената подкрепа от 16.86 на сто на 4 април. БСП получава при избори днес 16.1%, а "Демократична България" би изпреварила с малко ДПС – съответно с 11,6% и 11.2%. "Изправи се! Мутри, вън" би взела 5.6%, което е над предишните 4.72%. Леко пада подкрепата за ВМРО – от получените 3.6 на вота на 3.11% сега, и на партията на Васил Божков – от 2.95 на 2.8%.

"Възраждане" днес би получила 2.6% от гласовете, "Воля" – 1.4%. Общо, 2.7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са "Атака", НФСБ, "Републиканци за България", АБВ, формацията на Минчо Христов "Движение на непартийните кандидати", както и КОД на бившия здравен министър Петър Москов.

"Водещите преговори формации като ВМРО, "Воля", НФСБ, "Атака" и т.н., явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания", посочват от "Галъп".

От участвалите в проучването 57.9% казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16.7% посочват, че вероятно ще гласуват, 8.3% – че вероятно няма да гласуват. 13.7% казват, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци.

От "Галъп" подчертават, че това е картината на електоралните нагласи към този момент. Тя е "моментна снимка" и няма как да е прогноза за изборен резултат. "Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции, като например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации, други обединения и т.н. Минимален процент биха гласували с "Не подкрепям никого", посочват те.

Въпреки всички условности данните показват, че сред твърдо решилите да гласуват "Демократична България" изпреварва ДПС, макар и с малко, а подкрепата за "Има такъв народ" се увеличава.

Споделяне

Още от Предсрочни избори