"Галъп": За 87 % от българите оставката на Цветанов не тушира "Апартаментгейт"

"Галъп": За 87 % от българите оставката на Цветанов не тушира "Апартаментгейт"

87% от българите смятат, че оставката на Цветан Цветанов като депутат и шеф на парламентарната група на ГЕРБ не решава скандала около луксозния му апартамент. За 6 на сто решението Цветанов да напусне Народното събрание тушира проблема.

Това показват резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", направен по телефона в периода 3 – 5 април сред 801 души на територията на цялата страна. Ползваната панелна методика осигурява максимална представителност на данните.

55% от анкетираните се съгласяват, че в темата с апартаментите на Цветан Цветанов и другите хора във в властта има и морален, и законов проблем. Според 17 на сто казусът е най-вече законов, а за 14% - само морален проблем. 6% не намират проблем. Останалите се колебаят.

На фона на това 45% от анкетираните смятат, че е възможно БСП да спечели повече гласове от ГЕРБ на предстоящите евроизбори, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят.

"За първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така", казват от "Галъп интернешънъл" и подчертават, че следващи сондажи ще покажат дали това е трайна тенденция или не.

Подобно е съотношението между онези, които се съгласяват с това, че виновен за този модел е самият Борисов, и онези, които не смятат така. Над 1/3 от потенциалния електорат на ГЕРБ пък е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия.

Дълговете на вероизповеданията

Сондажът на "Галъп интернешънъл" е засегнал и друга тема – за идеята данъчните дългове на вероизповеданията да бъдат опростени, която по-късно беше преразгледана и беше решено задълженията да се разсрочат за 10 години.

77% от запитаните не одобряват да се опрощават дългове на вероизповеданията, а 13% са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят.

"Това показва, че решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, според българите", обясняват от социологическата агенция.

Главният прокурор

В годината на избор на нов главен прокурор от "Галъп интернешънъл" са поставили и въпроса кой от досегашните главни прокурори се е справил най-добре с работата си, според българите. Най-положителна е оценката за настоящия – Сотир Цацаров, посочен от 21%. Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев – посочват 7%, а 5% избират Никола Филчев.

"Причината за такъв тип данни вероятно идва и от теми, получили широка гражданственост, като, например, борбата с контрабандата", обясняват от "Галъп интернешънъл".

45% от запитаните виждат реален напредък в борбата с контрабандни цигари у нас и го отчитат като положителен факт. Според 19 на сто, обаче, няма реален напредък и данните са опит да се прикрие реалността. Висок е и процентът на хората, които се колебаят – 36 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България