Галев получи имунитет, обвинителният му акт влезе в съда

Галев получи имунитет, обвинителният му акт влезе в съда

Дупнишкият бизнесмен Пламен Галев вече спокойно може да мисли за "предизборната си кампания", след като в сряда Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил го регистрира за участие във вота за Народно събрание. По същото време от прокуратурата внесоха обвинителния му акт в съда за ръководене на организирана престъпна група.

От внесените 14 101 подписа за мажоритарната му кандидатура, редовни са 13 266. Решението на РИК може да бъде обжалвано в тридневен срок от всеки, който има правен интерес. Пламен Галев може да започне предизборна си кампания от 14 юни. Любопитна подробност е, че това е първата регистрация на кандидат за депутат, извършена от РИК- Кюстендил.

Сега съдът трябва да освободи водещата фигура на "братския" тандем Галев – Христов и да прекрати наказателното производство, заради наличието на имунитет. Делото ще се замрази и за останалата част от групата - Ангел Христов – Геле, Апостол Чакалов – Тоци и Владимир Ангелов – Стъклето. Всички те са обвинени за организирана група за изнудване, внушаването на страх с цел извличане на облаги, нанасяне на средни телесна повреда и принуда.

Обвинения са повдигнати и на още две от момчетата на Галеви - Красимир Оков за принуда и Георги Градевски за хулиганство.

Ако бъде избран за народен представител, Галев може да се откаже от имунитета си, което ще даде възможност делото да продължи. В случай, че не го направи доброволно, главният прокурор ще внесе искане за снемането на имунитета му.

С внасянето на обвинителния акт на практика прокуратурата прехвърля на съда отговорност по освобождаването на Галев от ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?