Галев получи имунитет, обвинителният му акт влезе в съда

Галев получи имунитет, обвинителният му акт влезе в съда

Дупнишкият бизнесмен Пламен Галев вече спокойно може да мисли за "предизборната си кампания", след като в сряда Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил го регистрира за участие във вота за Народно събрание. По същото време от прокуратурата внесоха обвинителния му акт в съда за ръководене на организирана престъпна група.

От внесените 14 101 подписа за мажоритарната му кандидатура, редовни са 13 266. Решението на РИК може да бъде обжалвано в тридневен срок от всеки, който има правен интерес. Пламен Галев може да започне предизборна си кампания от 14 юни. Любопитна подробност е, че това е първата регистрация на кандидат за депутат, извършена от РИК- Кюстендил.

Сега съдът трябва да освободи водещата фигура на "братския" тандем Галев – Христов и да прекрати наказателното производство, заради наличието на имунитет. Делото ще се замрази и за останалата част от групата - Ангел Христов – Геле, Апостол Чакалов – Тоци и Владимир Ангелов – Стъклето. Всички те са обвинени за организирана група за изнудване, внушаването на страх с цел извличане на облаги, нанасяне на средни телесна повреда и принуда.

Обвинения са повдигнати и на още две от момчетата на Галеви - Красимир Оков за принуда и Георги Градевски за хулиганство.

Ако бъде избран за народен представител, Галев може да се откаже от имунитета си, което ще даде възможност делото да продължи. В случай, че не го направи доброволно, главният прокурор ще внесе искане за снемането на имунитета му.

С внасянето на обвинителния акт на практика прокуратурата прехвърля на съда отговорност по освобождаването на Галев от ареста.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?