Отново неоткриваеми

Галеви изчезнаха безследно, Цветанов ги зове да се предадат

Ако бъдат намерени, "братята" няма да лежат в затвора до резиденцията си в Ресилово

Ангел Христов и Пламен Галев демонстрират добро настроение преди едно от заседанията на кюстендилските магистрати по делото им. Снимка: БГНЕС

Дупнишките "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, осъдени на по 5 години затвор за ръководене и участие в престъпна банда за рекет и изнудване, от сряда са обявени за общодържавно издирване, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Най-известното дупнишко "дуо" бе неуспешно издирвано от екипи на "Съдебна охрана" на всеки от адресите, фигуриращи по делото им. В сряда следобед Кюстендилската окръжна прокуратура разпореди в издирването им да се включи и МВР.

От вътрешното ведомство отказаха да коментират неофициалните твърдения, публикувани в местната преса, че бившите барети вече са напуснали страната в южна посока, като обясниха, че нямат никакви други данни освен, че осъдените престъпни босове са в неизвестност.

"Надявам се Галеви сами да се предадат, както го направиха по-рано. Това е най- разумното", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той все пак допусна, че двамата може да са напуснали страната

"Всичко е възможно, само можем да предполагаме. В много от случаите след първа, втора и трета инстанция, когато последната се е произнесла, осъдените по-трудно се откриват", обясни в своя стил Цветанов. Той заяви, че България ще използва възможностите на Интерпол и Шенгенската информационна система, за да открие "братята".

Той уточни, че няма данни Галев и Христов да са напускали страната. Цветанов допълни, че не може да се харчи ресурс за проследяването на всеки, който трябва да се яви пред съда, а и тогава вътрешното ведомство щяло да бъде обвинено в полицейщина.

Часове по-късно в социалната мрежа Twitter се появи съобщение в профил, носещ името на Пламен Галев, адресирано до вътрешния министър: "Цветанов, гледай си работата. Няма да се предадем. Венсеремос!"

Регистрацията на въпросния потребител с неясна самоличност концептуално бе озаглавена @mvrbg. Въпреки това своебразният "отговор" на призива на Цветанов към Галеви набра светкавична популярност в Twitter и Facebook, като своевременно бе последван от клип в Youtube, илюстриран с реплика на логото на хакерската организация The Anonymous ("Анонимните"), възпроизвеждащ пародийно обръщение на Цветанов към "братята".

Говорителят на Окръжната прокуратура Мариана Сиракова по-рано съобщи, че още преди няколко години е издадена забрана на Галеви да напускат страната тя не е отменяна. Всеизвестен факт обаче е, че набавянето на фалшиви документи за самоличност не е никак трудно за хора от ъндърграунда.

Макар и доста лаконично, именно на тази мисъл навежда и официалната позиция на "Гранична полиция" по случая, оповестена пред БНР. Оттам припомниха, че "гражданите на държави от Европейския съюз не подлежат на стопроцентов контрол по границите на страната" с уточнението, че всеки без издадена забрана може свободно да напусне пределите на България.

Междувременно отлично информирани източници на Mediapool от правосъдното министерство съобщиха, че ако Галеви бъдат открити от полицията, те няма да излежат присъдите си в затворническото общежитие в село Самораново, намиращо се на едва 2.8 км от прочутата им резиденция в село Ресилово.

Въпреки практиката осъдените да изтърпяват наказанията си в района, в който живеят, в този случай властите са преценили, че единственото общежитие от открит тип край Дупница е твърде близо до дома на двамата бизнесмени.

В обявяването на "братята" за национално издирване има и доста ироничен елемент предвид факта, че делото, по което получиха 5-годишните си присъди, всъщност започна по абсолютно същия начин. В края на 2008 г. МВР организира показна спецакция съвместно с ДАНС и митниците в опит да открие някакви данни за престъпление.

Впоследствие Пламен Галев бе пуснат за издирване, но вместо да бъде доведен с полиция, той се яви сам в София, уточнявайки, че властите са излъгали, че не могат да го намерят. След това "брат" му Христов организира импровизиран брифинг пред бившата сграда на ГДБОП на столичния бул. "Черни връх". След време той също бе задържан и обвинен.

В началото на делото им двамата се кандидатираха за депутати на изборите през 2009 г., като това всъщност стана причина да напуснат ареста. След вота процесът им бе подновен и двамата съвсем очаквано бяха оправдани от Кюстендилския окръжен съд. На втора и трета инстанция обаче магистратите намериха достатъчно доказателства за вината им.

Споделяне

Още по темата

Още от България