Галеви като италианската мафия – единият бие, другият се извинява

Дупнишките безнесмени Пламен Галев и Ангел Христов били като италианската мафия – единият биел, а другият се извинявал. С такъв мотив съдия Мими Петрова от Софийския градски съд (СГС) задържа под стража преди дни "малкия брат" Ангел Христов и приближените му Владимир Ангелов – Стъклето и Апостол Чакалов. Това разкри адвокат на Христов в четвъртък, когато Апелативният съд потвърди ареста на тримата.

Мерките за неотклонение се гледат при закрити врата, заради наличието на специални разузнавателни средства, и затова мотивите на СГС не бяха ясни до момента.

20 полицаи в Дупница и Кюстендил сменени, понижени или пенсионирани

Двайсет полицейски служители на ръководни постове от Кюстендил и Дупница са преназначени на нови постове, като сред тях има понижени в длъжност и пенсионирани. Това е станало със заповеди на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, съобщиха от МВР в четвъртък.

Началникът на Районното управление на МВР в Дупница Валентин Гълъбов преминава на работа в РУ на МВР в Бобов дол. Неговото място ще заеме главен инспектор Райчо Омерски, началник на група в РУ на МВР в Кюстендил.

Още

Двамата Галеви, Ангелов и Стъклето са обвинени за организирана престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване. Пламен Галев е в ареста още от началото на декември заради изнудване и заплахи на журналиста от вестник "Струма" Лидия Павлова. Тогава зад решетките бяха пратени и други две от "момчетата" на бизнесмените - Георги Градевски и Красимир Оков.

По думите на адвокат Менко Менков съдия Петрова е посочила в мотивите си за задържането на Христов, Ангелов и Чакалов, че първият имал пет ловни пушки, а другите двама по две бойни оръжия. Съдията била притеснена защо на граждани от провинциален град им е необходим такъв внушителен арсенал, достатъчен да се въоръжи едно полицейско районно управление.

Освен това, аргументирала се Мими Петрова, наблюдава се срастване между властта в Дупница и Галеви. Двамата дори били наричани в Дупница "Първо РПУ", а местното полицейско управление – Второ.

Затова при създалата се ситуация съдия Петрова преценила, че друга мярка освен задържане под стража няма да послужи за нуждите на делото.

Преди обжалването на ареста пред Апелативния съд към делото са добавени и показанията на свидетел, който твърдял, че Апостол Чакалов го е заплашвал през 1997-98 г. Защитата обаче твърди, че в този период Чакалов е бил в казармата.

След като апелативните съдии пратиха окончателно в ареста Ангел Христов и компания, адвокат Менко Менков заяви, че в определението не е имало изрази като "италианска мафия" и "Първо РПУ."

За нас бе важно да чуем мотивите на второинстанционния съд, за да може да се съберат доказателства в подкрепа на защитните тези.

Апелативният съд е потвърдил, че единствената възможна мярка е задържане под стража, защото производството е в начален етап и на прокуратурата трябва ѝ се даде възможност да събере доказателства, добави адвокатът.

По думите му "внушителният боен арсенал" е бил законно притежаван, а по делото е приложена справка от служба КОС към МВР, че в момента обвиняемите не притежават абсолютно никакви оръжия. "Апелативният съд дори не коментира този факт, тъй като приел, че това не е необходимо", добави Менков.

"Европейските" измерения на дупнишкия модел

Сутринта в четвъртък преди заседанието на съда около 200 души се събраха на митинг в подкрепа на Галеви.

По мнението на изказалите се, политиците се уплашили от модела на Дупница, където със съдействието на братя Галеви бизнесът е излязъл от нелегалност и започнал да помага на града. Моделът в Дупница е европейски, защото не се избират партийни секретари, каза един от присъстващите. Друг благодари за оказаната от тях подкрепа на Съюза на слепите в града, а трети – за подкрепата за ромското население, на което е осигурена работа.

Настоящият кмет Атанас Янев подчерта, че за него е изненада, че хора, които са седели на една маса с Галеви, сега се обявяват против тях. Той добави, че подкрепата за "братята" не идва от рекет и изнудване.

В подкрепа на Галеви се изказаха и представителите на СДС, ГЕРБ и БСП в общинския съвет, а представител на "Атака", който единствен се обяви против дупнишкия модел, бе освиркан от тълпата.

В петък Дупница стяга молебен за здраве на задържаните "братя" Галеви и за просперитет на жителите на общината. Това съобщи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България