Деница Петкова, заместник-министър на правосъдието:

Галеви може да се явят всеки момент и да кажат, че не знаят за присъдата

Галеви може да се явят всеки момент и да кажат, че не знаят за присъдата

Във всеки един момент е възможно т. н. "братя Галеви”, да се явят за изпълнение на наложеното им наказание и да твърдят, че едва сега са узнали за осъждането. И това е така, защото те не са длъжни да четат нитовестници, нито да гледат телевизия, нито дори да проверяватсайта на съда, където е обявено окончателното решение на Върховния касационен съд.Това заяви в неделя заместник-министърът на правосъдието Деница Петкова.

Пред БНР тя обясни, че мярката им за неотклонение и към днешна дата е парична гаранция.

"Този вид мярка не ги задължава нито да пребивават постоянно на адреса си, нито да не променят местоживеенето си. Единствената ограничителна мярка, която е постановена спрямо тях, е да напускат пределите на страната, така че те в рамките на територията на страната ни могат да се придвижват абсолютно свободно”, каза Петкова.

Според нея, ако някъде има пропуск и може да се коментира необходимост от промяна на закона, трябва да се разсъждава в посока начина за обявяване на решенията от Върховния касационен съд, „защото към настоящия момент нашият закон е доста пестелив от гледна точка на реда на обявяване на тези решения и последиците от това”.

След като на 3 май ВКС ги осъди на по 5 години затвор за сформиране и участие в банда за рекет и изнудване, се оказа, че ексбаретите Пламен Галев и Ангел Христов са изчезнали и те бяха обявени за общодържавно издирване.

Попитана дали станалото ще се отрази върху даклада на Европейската комисия за България заместник-министър Петкова припомни факта, че все пак подсъдимите са били признати за виновни от съда, което не би трябвало да се оценява отрицателно.

Тя отново защити позицията, че към настоящия момент не се налагатпромени в законодателството от гледна точка на критериите иоснованията, които са установени в производствата за вземане намерки за неотклонение, в това число и за задържането под стража.

Тя смята, че не е имало никакви основания запреразглеждане и за изменение на мярката от страна на Върховниякасационен съд, тъй като, ако преди да обяви решението си той се занимава  с мярката за неотклонение би могъл съвсемоснователно да бъде обвиняван, че предрешава изхода от процеса иче е пристрастен.  Така че, ако може да се разсъждава изобщо за възможност да се изменя мярката за неотклонение, то трябва да се разглежда производството пред по-долните инстанции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?