Галеви съветвали легитимно кмета на Дупница

Консултативният съвет към кмета на Дупница Атанас Янев, в който влизат и скандалните бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, е легитимен орган. Такова е заключението на Районна прокуратура в Дупница, която извърши проверка за легитимността и дейността на структурата.

През октомври м. г. след масирани полицейски проверки в автокъщи и офиси в Дупница и дори издирване на бизнесмените из страната, няколко местни организации и общински структури излязоха с декларации в защита на Галеви.

На 5 декември Пламен Галев и още двама негови приближени бяха арестувани заради изнудване и заплахи на журналистката от вестник "Струма" Лидия Павлова.

Според наблюдаващия прокурор Михаил Крушовски намесата на обвинението е заради повишения интерес към Консултативния съвет към кмета на Дупница и изявленията на негови членове от името на общината.

Крушовски обясни още, че Консултативният съвет към кмета на Дупница е легализиран с решение на Общински съвет от 23 декември 2008 г., с което е била приета нова структура на Общинска администрация. "За периода преди това, отговорност за функционирането му носи кметът на Дупница", посочи още прокурорът.

В хода на проверката общинското ръководство е подало до прокуратурата информация, че съществува и друго решение на Общинския съвет за включване на съвета в структурата на администрацията, прието от предишния Общински съвет, а кметът е декларирал, че не е упълномощавал никого да се изказва от името на общината. "Целта ни беше да разберем какъв е този орган. Ние не можем да се намесваме в работата на общината", посочи още Крушовски.

Споделяне

Още по темата

Още от България