Галя Гугушева отрече семейството й да участва в бизнес с недвижими имоти

Заемите от "Лигъл партнърс" били за жилища за синовете й, но вече са изплатени

Галя Гугушева. Снимка: "Фокус"

Подобно на развоя на скандала около избора на Венета Марковска за конституционен съдия, номинираната за поста ѝ от трима независими депутати зам.-шефка на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева отрече в понеделник данните, че семейството ѝ има интереси в бизнеса с недвижими имоти.

Както и Марковска, новият кандидат-член на Конституционния съд (КС) избра за своя трибуна агенция "Фокус", пред която заяви, че "нито аз, нито семейството ми има интереси в бизнеса с недвижими имоти. Това, което притежаваме, е видно от декларацията ми пред Сметната палата, която е публично достояние и няма нищо притеснително в нея".

Както Mediapool вече писа, видно от данните в имотната ѝ декларация и Търговския регистър, Гугушева и съпругът ѝ Марко са получили като дарение апартамент от 65 кв. м в столичния кв. "Гео Милев", в който по документи се помещават и няколко фирми, занимаващи се именно с покупко-продажба и отдаване под наем на имоти.

На същия адрес по лична карта живее по-големият им син адвокат Стефан Гугушев, който лично участва в управата на няколко компании с интерес на пазара за недвижими имоти. Той дарява на майка си 95 000 евро, с които, по нейните думи, тя окончателно погасява заемите си за над 200 000 евро, взети от фирмата "Лигъл партнърс" ЕООД.

Апартаментът на сина ѝ – хем дарен, хем купен

"Имах ипотечен банков кредит, изтеглен от Уникредит Булбанк през 2005 година, за сумата от 30 000 евро, с който закупих апартамент със съдлъжници моя съпруг и по-големия ми син, за когото беше предназначено жилището. Намирам за нормално, както за мен, така и за всяко българско семейство, да подпомогне децата си в момент, когато все още не са стъпили здраво на краката си. Този заем в края на месец август 2006 година е напълно погасен със заем от 28 200 евро, изтеглен от фирмата "Лигъл Партнърс" ЕООД - това е семейна инвестиционна компания. След известно време по-големият ми син със собствени средства погаси този заем като собственик на апартамента, който закупихме с този заем за него.

Поради същата причина и след приключване с горните ангажименти една година по-късно изтеглих и друг заем през 2009 година от "Лигъл Партнърс" ЕООД на обща стойност от 105 000 евро за закупуване, довършване и обзавеждане на жилище за по-малкия ми син. Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване – главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 година, когато синът ми адвокат Стефан Гугушев като физическо лице ми дари 95 000 евро, с която сума и този заем към "Лигъл Партнърс" ЕООД беше погасен", заявява Гугушева, без да изясни как така апартаментът на сина ѝ Стефан хем е закупен със средства от заем, хем е получен от нея и съпруга ѝ като дарение.

Заемите ѝ не били за над 200 000, а за 133 000 евро

Тя уточнява, че всъщност общата сума, която е изтеглила под формата на кредит през последните шест години не надвишава 133 000 евро. В декларацията ѝ към Сметната палата обаче са отразени следните заеми, взети от "Лигъл партнърс" в този период: през 2006 г. - 28 200 евро, през 2009 г. - 105 000 евро и през 2010 г. - 97 000 евро.

"Към момента аз и моят съпруг нямаме никакви задължения към банки, юридически или физически лица, както и нямаме такива към данъчните власти", обобщава кандидат-членът на КС.

"Съпругът ми, който е електроинженер – научен сътрудник първа степен, с над 30 години професионален стаж, също е градил достойно кариерата си в инженерните области, като винаги е бил с прилични доходи. Към момента той работи на трудов договор като електроинженер и ръководител на екип от инженери в частна фирма за изграждане на електроинсталации по сгради и съоръжения и инвеститорски контрол. По-големият ми син е адвокат със солидна практика в областта на търговското право, а малкият ми син е все още студент, но основно помага на по–големия си брат като стажува при него", добавя прокурорката.

Нормално е СДС да издигне кандидатура – има мандат от премиера

Гугушева коментира и скандала, разразил се около ангажимента на СДС да излъчи номинация за КС, която премиерът Бойко Борисов в аванс обеща да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ. Именно тази договорка провокира депутатите на дясната партия да откажат да издигнат първоначално номинирания Петър Стоянов.

"Не се познавах с г-н Кабаиванов до момента, когато получих поканата за тази номинация. Както казах и преди, той е търсил професионална кандидатура на експерт с висок морал и спазване на етичните норми, доказал се в професионален план и така е стигнал до мен. Относно личния избор, бих казала, че когато г-н Кабаиванов е получил мандат от премиера да излъчи достойна кандидатура, е нормално и изключително важно да защити гласуваното доверие и да даде реален шанс да излезе държавата от тази създала се институционална криза", казва Гугушева пред "Фокус".

Тя добавя и че ще положи всички усилия да убеди парламента, че притежава професионалните и морални качества, за да бъде конституционен съдия. Уточнява и, че никога не се е срещала и разговаряла по темата с премиера Борисов или с народни представители от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?