Ганди много болен, но остава в ареста

Арестуваният по обвинения в измама за 250 хил. евро кредитен милионер Пламен Тимев – Ганди да остане в ареста, въпреки обемистата медицинска документация, която представи адвокатът му, нареди Софийският районен съд в петък. Посоченият от прокуратурата като съучастник на Ганди в далаверата Орлин Николов бе пуснат от съда “по живо, по здраво” да се прибере у дома си, тъй като се оказа, че обвинението не разполага с нищо срещу него, за да остане в килията.    

Пред магистрати, журналисти и конвоиращи полицаи Ганди дълго стена и се оплаква от крехкото си здраве. “Много съм зле! Вижте това са лекарства – посочи арестантът на журналистите торба, пълна с медикаменти. При задържането изпаднах в хипоглекимия, получих кетоакцетоза и лежах на системи...и беше животоспасяваща операция”, сподели проблемите си меценатът и виден софийски бонвиван пред журналистите. Пред съда той добави и че наскоро е претърпял инфаркт на миокарда, освен това имал и насрочена операция на очите.

“Не съм познавал добре Бай Миле, не знам какво се пише. Какъв Бай Миле – глупости”, отговори Ганди на питането какви са били отношенията му с разстреляния сикаджия. Той уточни, че на времето бил концесионер на курорта Дюни, където Бай Миле се появявал.

За познанството си с Стоил Славов Ганди разясни, че след като напуснал УБО, където бил офицер и преди “да мине от другата страна на бариерата”, взривеният член на същата структура му бил шофьор, в което нямало нищо лошо.

Според обвинението в края на 2005 година Пламен Тимев е предоставил фалшив договор на инвеститора Мехмед Дикташ за строеж на дома на Агенцията на българите в чужбина “Родна стряха” в София на бул. “Тодор Каблешков”.

Сделката била парафирана с фалшивия подпис на управителя на Националния дарителски фонд “13 века България” Кин Стоянов и от фирмата на Ганди “Транскомплект корпорейшън”. Така Ганди завлякъл Дикташ с 250 хил. евро.

Тези “взаимоотношения”, по думите на защитата, са гражданско-правни, а прокуратурата правила опит за криминализирането на Търговския закон.

Ганди каза още, че на никого нищо не е обещавал, ставало въпрос за продажба на акции срещу пари. “Това не е измама и сигурно няма по-интересен случай”, обясни той задържането си и продължи: “С Дикташ имаме обща фирма, той иска да ме вкара в затвора, защото иначе трябва да заведе граждански иск и да плати държавни такси”, добави Ганди и обвини партньора си, че използвал репресивните органи на държавата.

Ганди допълни пред съда, че е викал Дикташ, за да му върне парите, но той му искал двойно повече.

В крайна сметка съдът посочи, че от доказателствата било видно, че договорът е фалшив, а в деня, в който е подписан (29 януари 2004 г.), служителите на  Националния дарителски фонд “13 века България” имали почивен ден и върна Ганди зад решетките.

Споделяне

Още по темата

Още от България