Гаранционен фонд ще финансира бедните да санират домовете си

От 117 заявления са одобрени 14 блока, а десет са отхвърлени

Гаранционен фонд ще финансира бедните да санират домовете си

Правителството подготвя схема, с която да подпомогне социално слабите и пенсионерите в обновяването на домовете си по проекта за подобряване на енергийната ефективност в жилищата, финансиран от оперативна програма “Регионално развитие”. Обсъждат се различни идеи, като една от от тях е създаването на гаранционен фонд, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

“С премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков обсъждахме как да подкрепим социално слабите хора с ниски доходи и пенсионери в условията на криза, които са във всеки блок, който одобряваме за финансиране", каза министър Павлова. По думите ѝ целта е хората да бъдат подпомогнати както при кандидатстването, така и при финансирането на техните заеми.

Към момента по програмата за обновяване на домовете са подадени 117 заявления от всичките 36 града в страната, които са включени в проекта. От тях 14 вече са одобрени. Отхвърлени са 10 проекта за сгради в Плевен, Габрово и Плевен. Причината е, че не са отговаряли на минималните изисквания – блоковете да са с три и повече етажи, с над 6 апартамента и сградата да е построена преди 1999 г.

Иначе интересът към проекта е голям, защото запитванията и консултациите са над 4000. В следващите седмици се очаква да бъдат одобрени още проекти и да започне поетапно реализацията им, обясни министърът.

Плановете са 50-те милиона лева по проекта да стигнат за обновлението на около 200 жилищни сграда. Засега най-много са подадените заявления от София – около трийсетина. Те са предимно за кооперации от централната градска част до 6 етажа и с до 20 апартамента.

Въпреки обявените допълнителни стимули, които дава Столична община – без такси за разрешителното за строеж и за тротоарно право, както и безплатни типови проекти за панелните блокове, интересът се оценява като слаб от зам.-кмета по строителството Ирина Савина.

За следващия програмен период 2014 – 2020 г. е планирано средствата за обновяване на домовете да бъдат увеличени поне пет пъти.

Целта ни за следващия програмен период е да защитим по-висок бюджет от настоящия с един милиард лева по бъдещата оперативна програма, каза министър Павлова. Аргументите пред Брюксел са подготвените интегрирани планове за развитие на 36-те големи града, както и готови проекти, чиято реализация ще може да започне веднага през 2014 г. Освен това се залага още и на успешното усвояване на целия бюджет от близо 3 млрд. лв. за този програмен период, като са взети всички мерки да не се стига до загуба на средства, увери министър Павлова.

Така ако убедим Европейската комисия, през 2014 – 2020 г. България ще може да разчита на 4 млрд. лв. за развитие на градовете. Променя се и начинът за предоставяне на безвъзмездната помощ от конкурентен подбор към директно предоставяне. Освен това се залага на интегрирания подход, а не на инвестициите на парче, както беше сега. Образно това означава първо ВиК-мрежата отдолу, а после ремонта на улицата отгоре, посочи министър Павлова.

Ще продължи и реформирането на ВиК-сектора. Окрупняването на водните дружества и свеждането им до 28 ще започне през 2014 г. Залага се още на навлизането на частния сектор, като водният проект за Плевен е първият пилотен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?