Гарата в Будапеща остава център на напрежението с бежанците

Стотици пристигат в Южна Германия, Италия възстанови проверките на границата с Австрия

Гарата в Будапеща остава център на напрежението с бежанците

Централната железопътна гара в Будапеща продължава да е затворена за мигранти, предават осведомителните агенции. Хиляди остават извън сградата на гарата и унгарските власти се придържат към правилата на ЕС и не им позволяват да напуснат страната по посока Германия или друга западноевропейска държава.

Около 3000 мигранти са пред гара "Келети" в Будапеща. Мнозина от тях прекараха нощта легнали пред главния вход на сградата, пазени от полицията. Граждански патрули помагат на полицаите за поддържане на реда сред мигрантите. Доброволчески групи осигуряват храна, дрехи и медицинска помощ.

Стотина мигранти протестираха рано тази сутрин пред гарата, предаде Франс прес. "Ще останем тук, докато успеем да се качим на влак за Германия. Ще продължим да протестираме всеки ден, искаме си правата", заяви сириецът Мохамад, един от протестиращите, на брой между 100 и 150 души.

Около 600 души, включително жени и деца, предимно от Сирия, Ирак или Афганистан, са се събрали пред гара "Келети", седнали на земята. Около 1200 други са вътре, в транзитната зона, предава Франс прес.

Вчера властите накараха бежанците да напуснат гарата, след като около 500 мигранти се опитаха да се качат на последния влак за Виена в хаоса. Гарата поднови работа, но достъпът на мигранти беше забранен, без да се уточни докога ще е в сила тази мярка. Това доведе до спонтанен протест на около 200 души пред гарата, които скандираха "Германия, Германия" и "Искаме да заминем" и показваха децата си, вдигнати на ръце.

На друга гара в предградията на Будапеща стотина мигранти, пристигнали от център за регистрация на границата със Сърбия, седнаха на перона и отказваха да се качат на влака, който трябваше да ги отведе в центъра за бежанци в Дебрецен. Според полицията групата е поискала разрешение да замине за Германия.

През август Унгария прие 50 000 мигранти. Правителството на премиера Виктор Орбан, което построи 175-километрова ограда от бодлива тел по границата със Сърбия, заяви, че прилага правилата на ЕС, като не позволява на мигрантите без виза да заминат. Оградата обаче не спира потока от мигранти от Гърция през Западните Балкани. Унгарските власти съобщиха, че вчера 2284 души са пресекли границата. Сред тях имало и 353 деца.

"Ако Европа ни позволява да влезем, защо не ни дават визи? Защо трябва да правим това нелегално пътуване?", пита Билал, сириец от опустошения град Алепо. "Страхуваме се, че нещата ще се променят и един ден дори Германия ще затвори границите си, когато ѝ дотегне от бежанци, затова трябва да пътуваме възможно най-бързо", добави той.

Унгарският завой на 180 градуса за бежанците шокира Европа

Унгария шокира хилядите мигранти, струпани в Будапеща, и европейските си партньори, като забрани на търсещите убежище да се качват на влакове към Западна Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Този ход поставя нови предизвикателства пред режима на свободно движение в Шенгенската зона и подтиква много бежанци и мигранти в ръцете на безразсъдни каналджии, добавя агенцията.

Дясното националистическо правителство на страната защити завоя си на 180 градуса - само два дни, след като разреши на хиляди мигранти и бежанци да се качат на влакове без какъвто и да е имиграционен контрол - като необходимо, за да се изпрати недвусмислен сигнал. Министри заявиха в парламента, че страната, изправена пред наплив от над 150 000 пристигнали само до момента тази година, е решена да запечата границите си за нежелани пришълци от Близкия изток, Азия и Африка.

"Няма логика в действията на Унгария: вчера те разрешиха на мигрантите да пътуват с влакове, днес не им разрешават. Като не им позволяват да се придвижват към Западна Европа по организиран начин с билети, то сигурно е, че новата политика ще ги тласне в ръцете на каналджиите и трафикантите. Това е ужасен изход", каза пред АП Габор Дюлай, координатор на програмата за бежанците на Унгарския хелзинкски комитет.

Стотици трафиканти с автомобили веднага започнаха да предлагат услугите си след отказа на достъп до влаковете. Според мигранти за превоз до Австрия цената започва от 1000 евро. Полицията съответно започна хайка за коли и шофьори контрабандисти по пътищата към австрийската граница, което доведе до тежки задръствания.

Янош Лазар, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан, обвини Германия и "левите правителства в Европа", че насърчават мигрантите. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск обаче предупреди Унгария и други страни, че трябва да третират мигрантите като човешки същества в нужда. Говорейки по време на визитата си в Загреб той изтъкна и опасността от политически решения, които могат да облагодетелстват каналджиите.

Унгарското решение според АП може да е резултат от натиск на Австрия, която се оказа принудена да се справя с бежански поток от 3650 пришълци от Унгария само за ден в понеделник. Австрийските власти подновиха контрола на главните КПП на границата с Унгария за първи път от 2007 г., когато Будапеща бе приета в Шенгенската зона.

Стотици мигранти пристигат в Германия

Няколкостотин мигранти пристигнаха в Германия тази сутрин, повечето натъпкани в пътуващи за Мюнхен влакове, след рекордния прилив вчера, предаде Франс прес.

Средно 109 незаконни мигранти са пристигали всеки час в Германия от полунощ до 6 ч. сутринта местно време, съобщи германската полиция. Вчера в Германия пристигнаха 3709 души без виза. Това е двойно повече от средното за предишните седмици. Повечето пристигнаха с влакове за Мюнхен през Унгария и Австрия.

Според говорител на федералната полиция, само в Южна Бавария, която обхваща Мюнхен и съседните на Австрия региони, са пристигнали 3170 кандидати за убежище.

Германия е страната с най-силна икономика в Европа. Тя стана и основна дестинация за бежанците и мигрантите, бягащи от войната и мизерията. Страната очаква да посрещне 800 000 кандидати за убежище тази година - четири пъти повече от предишната.

Германската полиция съобщи за над 125 000 случая на незаконно влизане на германска земя от януари. Това е повече от два пъти от общо 57-те хиляди случая за цялата минала година. През 2013 г. е имало само 26 000 случая.

Миналата година сирийците бяха най-много сред желаещите убежище. Те са и сред кандидатите с най-високи шансове, изпреварващи еритрейците, афганистанците, косоварите и сърбите.

Заради мигрантите Италия върна проверките на границата с Австрия

Италия временно възстанови контрола на границата си с Австрия, за да ограничи притока на бежанци, насочили се към Германия, съобщи ДПА, като се позова на властите в немскоезичната северна италианска провинция Южен Тирол (Алто Адидже).

Повечето мигранти, които достигат бреговете на Италия, искат да продължат към Германия и други северни европейски страни. Южен Тирол е ключов транзитен маршрут за тези, които искат да пътуват с влак.

"Правителството (на Италия) бързо отговори на искане на Германия, като изрази готовността си да поднови проверките на границата през Бренерския проход и временно да спре прилагането на Шенгенските договорености", заявиха властите в Южен Тирол.

Те също така казаха, че са се съгласили да приемат за няколко дни 300-400 мигранти, пристигнали в Бавария от Балканите, за да облекчат натиска върху силно натоварените власти в южната германска провинция.

Прилагането на Шенгенските договорености може да бъде временно спирано при изключителни обстоятелства. Германия направи това през юни, когато беше домакин на срещата на лидерите на Г-7 в Бавария, което предизвика голямо струпване на хора в Италия, тъй като насочили се към Германия кандидати за убежище трябваше да отложат преминаването си през границата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?