"Гардиън": Адвокатите на Доналд Тръмп искат съдебен имунитет за президента. Кой ще ги спре?

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Разбирането на президента на САЩ Доналд Тръмп за изпълнителната власт е толкова разтегателно, че би накарало Ричард Никсън да се изчерви.
 
Резюме, излагащо неограничените президентски правомощия, изготвено от адвокатите на Тръмп за специалния прокурор Робърт Мълър, надхвърля и най-смелите мечти на най-големите почитатели на силната, единна изпълнителна власт като покойния съдия от Върховния съд Антонин Скалия и на практика поставя президента над закона, пише британският в. "Гардиън".
 
Правните претенции на Тръмп за неограничена власт означават, че той може да се противопостави на всяка призовка от Мълър, а адвокатите му казват, че той се ползва с имунитет за възпрепятстване на обвинения от страна на правосъдието във връзка с уволняването на бившия директор на ФБР Джеймс Коми.
 
Действията на президента на САЩ в качеството му на висша правоприлагаща инстанция в този случай не могат да представляват възпрепятстване нито от конституционна, нито от правна гледна точка, тъй като това би означавало той да възпрепятства самия себе си, писаха адвокатите Джон Дауд и Джей Секулоу в отговор на Мълър през януари. Аргументите им са смехотворно противоконституционни, но кой ще ги спре да създават внушения за непогрешимостта на клиента си?
 
Със сигурност няма да е Конгресът, който се контролира от Републиканската партия, отбелязва вестникът. Всяка надежда, че републиканските лидери ще изоставят своя етично опетнен и морално компрометиран президент изчезна. Републиканската електорална база продължава непоколебимо да подкрепя Тръмп, а водачите в Конгреса се боят до смърт да не отблъснат твърдите поддръжници на президента.
 
Може би Върховният съд на САЩ би могъл да се противопостави на смайващото безочие на Тръмп по отношение на закона, но това също е празна надежда, особено след назначаването на консерватора Нийл Горсъч.
 
Именно върховенството на закона и неприкосновеността на конституционните ценности са това, с което американската демокрация възхищава останалия свят. Никой друг президент обаче не е направил повече от Тръмп за съсипването на американската правна система, подчертава "Гардиън", цитиран от БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?