"Гардиън": Американското разузнаване шпионирало Дмитрий Медведев в Лондон

Американски шпиони, базирани във Великобритания, са подслушвали топ секретните комуникации на руския президент Дмитрий Медведев по време на визитата му за срещата на Г-20 в Лондон през 2009 г., пише вестник "Гардиън", като се позова на огласен от Едуард Сноудън таен документ.

 

Подробностите за подслушването са съобщени на брифинг, подготвен от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ - най-голямата американска агенция за следене и подслушване, и след това са споделени с високопоставени служители от Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия.

 

Секретният доклад е бил предоставен на "Гардиън" от Едуард Сноудън.

 

Разкритията подчертават важността на американския шпионски център в Менуит Хил, Северен Йоркшър, където са базирани стотици аналитици на АНС, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

 

Според доклада АНС започнала да подслушва комуникациите на делегацията на Медведев още в първия ден на пристигането му във Великобритания на 1 април 2009 г. Документът е придружен с две снимки на тогавашния руски президент, който се усмихва за световните медии заедно с тогавашния премиер Гордън Браун и Барак Обама на разговори между тях преди срещата.

 

Следенето на руската делегация започнало само часове след първата среща на Обама и Медведев.

 

"Гардиън" коментира, че тези разкрития ще поставят в неудобно положение Белия дом преди днешните разговори на президента Барак Обама с руския му колега Владимир Путин в кулоарите на срещата на Г-8 в Северна Ирландия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?