"Гардиън": Борисов печели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство

"В Брюксел го приемат позитивно и предпочитат да си затворят очите за въпроси с корупцията и върховенството на закона"

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Няма по-добро място за живее по света от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в интервю за британското издание "Гардиън“. В подзаглавие обаче вестникът пише, че Бойко Борисов "хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията". 

Освен че представя позициите на Борисов, британското издание анализира поведението на българския премиер.

Във време, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, българският Бойко Борисов поема различен път, целящ да спечели благоразположението на Европа чрез обаяние и ласкателство, пише "Гардиън“. Заявявайки, че е бил навсякъде по света и може да каже, че няма по-добро място за живеене от ЕС, Борисов е внимателен да не критикува никой от европейските си колеги.

Дори Тереза Мей, разочаровала много европейски лидери след две години "напред и назад“ с Брекзит, получава положителна оценка.

"Виждам всичките усилия, които Тереза Мей наистина полага, за да изложи своите аргументи пред всички останали 27 страни-членки, които оспорват доводите ѝ. Не бих желал да съм на нейно място. Но тя се бори твърдо“, казва Бойко Борисов в интервюто.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, изразени от френския президент Еманюел Макрон и унграския му колега Виктор Орбан, Борисов отговаря: "Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат“.

Авторът на материала Шон Уокър отбелязва, че Борисов отговаря така, че да не засегне нито един от партньорите си. Той избягва да говори срещу Брюксел и акцентира на ползите за България от евроинтеграцията.

Българският политолог Иван Кръстев коментира, че "Бойко Борисов иска да бъде най-добрият приятел на всички".

"Иска да изслуша всички и да ги накара да вярват, че е заел тяхната позиция. Мисли си, че трябва да бъде едновременно с всички. Той е най-проамериканският, проруският и проевропейският от всички", посочва Кръстев пред изданието.

След този коментар авторът Шон Уокър отбелязва, че "тази деликатна комбинация от чар и желание да увърта означава, че в Брюксел го приемат позитивно и предпочитат да си затворят очите за въпроси за корупцията и върховенството на закона в страната му".

"Той не е от тези, които блокират всичко. Но и ще се опитва да ви убеди колко е тежко положението в страната му, без да заявява на всеослушание: "И затова трябва да ни дадете повече пари", посочва източник на изданието.

"Гардиън" припомня и бекграунда на Борисов, като се връща във времето, когато сегашният премиер е бил пожарникар и бодигард.

Борисов посочва пред изданието, че не ламти за власт и върши работата по-скоро като мъченик, пише авторът.

"Никога не съм си представял, че ще върша това, което правя в момента. Честно казано, това е труден живот. Когато поставиха под въпрос дали правителството ми си върши добре работата, предадох властта. Но после имахме избори и хората гласуваха за нас, какво да направя?", казва Борисов.

Журналистът Шон Уокър пише, че Борисов се е подразнил от въпросите за корупция и реагира срещу твърденията, че не отговаря на въпроси на критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен, и няма тема, която да не са обсъдили с мен“, посочва Борисов.

Изданието обаче цитира независими местни журналисти, според които "медийният пазар е доминиран от олигарси, които са най-малкото в приятелска коалиция с правителството". Припомня се 111-то място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото.

Изданието отбелязва и че малко след разговора с Борисов е избухнал скандалът с луксозните имоти, закупени от политици на шокиращо ниски цени.  

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?