"Гардиън": Хакерската атака разкри уязвимостта ни от феодалните интернет барони

Вината е главно на софтуерните производители и на националните агенции, отговарящи за сигурността на компютърните мрежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По веригата на отговорността се натрупват много виновни, тази отговорност се "размива" и в крайна сметка всеки си измива ръцете. А цената я плащат изцяло жертвите на хакерите. Това пише в понеделник британският вестник "Гардиън" по повод незапомнената международна хакерска атака от края на миналата седмица.

Великобритания и особено нейната Национална здравна служба (НЗС) бяха сред най-засегнатите, което обяснява раздразнението на британските медии от нанесените поражения и настояването им за търсене на виновниците.

В редакционна статия лондонският "Гардиън" още в заглавието прави извода, че сигурността в интернет изисква колективни действия. Тя започва с предупреждението на Европол и на НЗС, че в началото на новата седмица хакерската атака може да бъде подновена и служителите трябва да внимават, като включват компютрите си.

Според вестника една от причините за уязвимостта на НЗС вероятно е недофинансирането ѝ от бюджета, но вината е главно на софтуерните производители и на националните агенции, отговарящи за контрола и сигурността на компютърните мрежи. Грандиозната атака, която порази най-малко 150 страни, е илюстрация колко уязвими са тези мрежи и програмните продукти, от които зависят обществата и икономиките днес.

Странна ирония е, отбелязва вестникът, че самите неизвестни създатели на вируса "Уонакрай" са оставили "пролука" в системата за сигурност на зловредното си творение, която позволи атаката да бъде спряна след разкриването на пропуска в софтуера на "Майкрософт" - създателя на най-масовия програмен продукт "Уиндоуз".

Ние не знаем какви са щетите, причинени от "Уонакрай". Вероятно са починали хора, травматологични отделения в британските болници бяха затворени, отложени бяха операции. Тази атака, освен останалото, служи и като предупреждение, че нищо и никъде в нашето общество днес не е сигурно, продължава "Гардиън".

В България няма нанесени вреди от новия криптовирус

Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус, съобщиха от пресцентъра на ГД БОП.

Към 15.00 часа на 15 май, в сектор "Киберпрестъпност" на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. Той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди.

Още

Според вестника най-голямата слабост на програмния продукт на "Майкрософт", позволила на заразата бързо да се разпространи, е била идентифицирана още преди години от Националната служба за сигурност на САЩ, която несъмнено е информирала британската правителствена агенция, отговаряща за киберсигурността. Последната обаче не е информирала никого, а е задържала информацията за себе си.

Ако тази агенция смяташе за свое приоритетно задължение да защитава приятелските компютърни мрежи, тя би могла да разпрати предупреждение, но не го е сторила. Едва когато тази съществена информация е била открадната и публикувана в интернет, "Майкрософт" отговори със спешен коригиращ програмен инструмент, предоставящ защита, но уви, вече късно.

Така по веригата на отговорността се натрупват много виновни, тази отговорност се "размива" и в крайна сметка всеки си измива ръцете, отбелязва "Гардиън". А цената я плащат изцяло жертвите на хакерите.

Атаката срещу НЗС е само част от разрастващата се международна безотговорност и беззаконие, които показват колко оптимистични са били мечтите на либертарианците от ранната интернет епоха. Резултатът е, че слободията в интернет доведе до един вид "феодална система, в която не само отделните хора, но дори мощни компании, банки и правителствени служби при своите операции в киберпространството са просто едни невъоръжени васални селяни, зависими от Майкрософт, Гугъл или други интернет барони, които да ги защитават от крадци и бандити, готови да използват слабости в системите. В замяна на такава жизненоважна защита те са заложили виртуалните ни животи", подчертава британският всекидневник и настоява да бъдат взети всички необходими мерки, които да защитят хората от следващата атака, която очевидно е неизбежна.

Това, разбира се, струва пари, но правителствата трябва да приемат дигиталната сигурност толкова сериозно, колкото и хигиената в болниците. А в по-далечен план трябва да работим за демократичен контрол над цялата система на дигиталния феодализъм, заключава "Гардиън".

Друг лондонски всекидневник - "Телеграф", също смята, че е задължение на правителството да защитава живота, свободата и собствеността на гражданите. Природата на заплахата за обществения ред се променя с времето, но това фундаментално задължение си остава. Следователно хакерската атака срещу НЗС, свързана с изнудване за паричен откуп, е присъда срещу държавата, която не си върши работата. Великобритания явно има проблем с киберпрестъпността и следващото правителство трябва да постави този проблем като свой абсолютен приоритет.

Така вестникът свързва хакерската атака с текущата предизборна кампания във Великобритания и изразява недоволство, че нито една от двете основни партии не е включила този проблем в предизборните си манифести.

Скандално е, че за уязвимостта на НЗС, която бе очевидна от известно време, не бе направено нищо. Страната трябва да знае кой е виновен за това. Мениджърите трябва да понесат отговорност за провала, а не да им се разминава, както често става в системата на НЗС, пише "Телеграф" в редакционната си статия.

По очевидно предизборни съображения обаче "Телеграф", който подкрепя управляващата сега Консервативна партия, заобикаля въпроса за вината на сегашното правителство, което е на власт от над 7 г.

Споделяне

Още по темата

Още от IT