"Гардиън": Избори с повратно значение за САЩ и за света

Доналд Тръмп на един от последните си предизборни митинги

Изборите в средата на президентския мандат в САЩ винаги са важни, но изборите утре имат значение, с което малко други могат да се сравняват, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Със сигурност ще има нужда от повече от едни избори, за да се поправят щетите и гневното настроение, при което само за последните седмици видяхме поддръжник на американския президент Доналд Тръмп да изпраща бомби на няколко поддръжници на Демократическата партия и расист да извършва най-отвратителната проява на антисемитско насилие в историята на страната. Трябва да се промени не само човекът в Белия дом - но процесът трябва да започне отнякъде и утре избирателите в САЩ ще носят тежка отговорност.

Доналд Тръмп не е единствената причина американската политика да е толкова негативна, вярата на американците в техните институции да е толкова разклатена, или за намаляването на положителното влияние на САЩ по света. Но той нарочно подтикна напред този процес и съзнателно се опитва да бъде президент на част от Съединените щати, а не на цялата страна. Това е безпрецедентен президент, който лъже и провокира като част от стратегията си. Американската демокрация е силна, но не и неразрушима.

Затова тези избори ще имат повратно значение за САЩ, за американската демокрация и за останалата част от света, пише британският вестник.

Пред поддръжници в Джорджия Тръмп предупреди да не се гласува за Стейси Ейбрамс, чернокожата кандидатка за губернатор на щата от Демократическата партия", пише в. "Гардиън" в друга статия. "Ако изберете Стейси, Джорджия ще се превърне във Венецуела", подчерта президентът, според когото тя "иска да превърне вашия прекрасен щат в огромен град убежище за престъпни чужденци, да остави невинни семейства от Джорджия на милостта на закоравели престъпници и хищници.

Бившият президент на САЩ Барак Обама обвини правителството, че лъже за кервана с бежанци, насочващ се към страната. "Те ни казват, че най-голямата заплаха за Америка е шепа бедни, безработни, гладни бежанци на над хиляда километра", подчерта Обама, цитиран от британският в. "Индипендънт". В отговор Тръмп обвини своя предшественик, че е оставил след себе си куп нарушени обещания за търговията и икономическото възстановяване.

И двамата президенти, сегашният и предишният, заявиха, че резултатите от утрешните избори ще определят в каква страна ще живеят американците през следващите две години. "Тези избори ще решат дали ще можем да градим на основа на изключителния просперитет, който създадохме", заяви Тръмп пред аплодиращи го поддръжници в щата Джорджия. Той предупреди, че Демократическата партия ще разсипе икономиката.

В отговор Обама осъди Тръмп и републиканците за това, което според него е водеща до разделение политика и повтарящи се лъжи. Той ги порица конкретно, че се опитват да отменят приетия по негово време закон за здравното осигуряване, като в същото време твърдят, че се опитват да запазят предлаганата от закона защита на хората с вече установени заболявания.

"Единствената спирачка за поведението на тези републиканци сте вие и вашите гласове", заяви Обама, цитиран от в. "Индипендънт", пред поддръжници в щата Индиана. "На изборите се решава характерът на нашата страна", подчерта бившият президент.

48 часа преди изборите Републиканците се борят с всички сили, уверени, че ще успеят да увеличат мнозинството си в Сената и готови за тежка битка за Камарата на представителите. Те се надяват, че посланието им за границата и процъфтяващата икономика ще надделее над вълната от образовани жени и жители на предградията, които искат да накажат президента Доналд Тръмп, пише в. "Вашингтон таймс".

Самият той приключва кампанията си, като се срещна вчера с избиратели в Тенеси, които може да определят дали Републиканската партия ще увеличи мнозинството си - кандидатите на двете партии се състезават за свободно място в Тенеси. Днес Тръмп ще посети Мисури, опитвайки се да убеди избирателите да гласуват за републиканския кандидат вместо за сегашния сенатор от Демократическата партия.

Изборите тази година вече са компрометирани, дори ако нито една машина за гласуване не е била докосната, нито една рубла не е била похарчена за разпространяване на дезинформация и никъде не бъдат променени резултатите от преброяването на гласовете, пише в. "Ню Йорк таймс". Защо? Защото легитимността на изборите зависи от това, дали избирателите ще приемат, че те са били честни, че всички, които са опитали да гласуват, са успели, че всеки глас е бил отчетен. Ако това бъде загубено, е все едно дали избирателната ви система ще бъде подложена на опустошителна високотехнологична атака.

За нещастие в голяма част от САЩ вече не можем да уверим хората, че това не се е случвало. Неотдавнашно проучване показва, че 46 на сто от американците не вярват, че гласовете им ще бъдат преброени честно, а една трета смятат, че е вероятно чужда страна да промени резултатите. Тази загуба на доверие сама по себе си обезкуражава избирателите.

САЩ са достигнали момент, в който механизмите за прозрачност и отчетност, които са основата на всеки изборен процес, вече не работят в много части на страната. Това положение носи всички признаци на политическа криза, която трябва да бъде спряна веднага - преди да излезе от контрол, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят