Гардиън: Облаци от корупция са надвиснали над България, докато поема председателството на ЕС

Гардиън: Облаци от корупция са надвиснали над България, докато поема председателството на ЕС

Ще засвири музика, фойерверки ще гърмят и в полунощ на 1 януари България, най-бедната и “най-корумпирана” страна в ЕС ще поеме председателския жезъл, пише авторитетният британски вестник “Гардиън“ в обширна статия, която обобщава повечето проблеми на страната.

Автор е журналистиката Дженифър Ранкин, която превръща в център на материала си един цитат от разговора си с ръководителя на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Огнян Шентов: “Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма нито един бивш член на правителството. Достигнахме етап, в който описваме държавната корупция като превзета държава".

Според “Гардиън“ последният доклад на ЦИД за корупцията в страната, “обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото". Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са участвали в някаква корупционна операция като плащащи или получаващи подкуп, но през 2015 г. са приключени едва 72 дела за корупция.

“Гардиън“ цитира и “Трансперънси интернешънъл“, която определя България като страната от ЕС, в която възприятието на корумпираност е най-високо. В управлението на страната присъстват крайно десни партии, което предизвиква тревога, а борците с корупцията се опасяват, че в следващите 6 месеца Брюксел ще се държи по-меко спрямо властите в София.

В статията се казва още, че сред борещите се с корупцията в България се смята, че "Лукойл" има монополна власт, гарантирана благодарение на няколко правителства чрез закони, които пречат на конкуренцията. Рухването на Корпоративна търговска банка (КТБ) е посочено като пример за жертва на "конфликт между нейния богат собственик и един политик".

Британският вестник сочи, че Механизмът за сътрудничество и оценка, създаден при приемането на България и Румъния през 2007 г., е трябвало да действа няколко години, но и днес двете страни са обект на специално наблюдение. Ефектът от годишните доклади обаче е изчезнал, казват от средите, борещи се с корупцията, пише вестникът.

"Очевидно е, че механизмът доведе до резултати. България успя да постави под контрол организираната си престъпност. Но корупцията и правосъдната реформа не донесоха резултатите, на които ЕС и Брюксел се надяваха", обяснява Руслан Стефанов от ЦИД.

Според него е грешка да се повтаря, че това е най-корупмираната страна в ЕС, защото изследвания, различни от тези на “Трансперънси интернешънъл“, разкриват друга реалност.

"Допитванията на “Трансперънси интернешънъл“ са на практика въпрос дали харесваш страната си. Не мисля, че в България има повече корупция, отколкото в Словакия например, но потенциалните последици тук са много по-големи, защото българската икономика е много по-малка", обяснява Стефанов.

Висш представител на Европейската комисия отхвърля твърдения, че по политически причини докладите може да отпаднат. “Механизмът няма да приключи, докато не видим изпълнени всички показатели и препоръки", казва източникът на "Гардиън".

Председателството не е единствената причина ЕС да не е склонен да се държи твърдо с властите в София, пише изданието. Страната е финансово стабилна и не създава проблеми на Брюксел, срещу нея няма санкции за нарушаване върховенството на закона, какъвто е случаят с Полша, не воюва срещу бежанските квоти, както прави Унгария, и не е обект на спасителен план за много милиарди евро, както Гърция.

Другата причина е българският премиер Бойко Борисов, който е наречен от “Гаридън“ – “предвидимият Борисов“

"София е предвидима под управлението на дясноцентристкия премиер Бойко Борисов и това обяснява защо Жан-Клод Юнкер призовава заедно с Румъния незабавно да бъдат приети в Шенгенското споразумение. Само че Франция, Германия и други западни държави от години блокират този ход заради загриженост за корупцията", пише “Гардиън“.

Хедър Грабе от Института за европейска политика на "Отворено общество" посочва промяна в нагласите след Брекзит и конфликта с Полша. "През 2007 г. имаше желание да се членува във всичко и проблемът беше дали си готов, сега самият факт, че България опитва и иска да бъде част от случващото се, изглежда, има по-голяма тежест."

Източник на “Гаридън“ от близкия кръг на Бойко Борисов допълва: "Имаше време, когато страхът от Брюксел в малките държави беше много силен, но сега, ако си фискално стабилен и сътрудничиш при големите решения, няма да имаш проблеми."

В статията се отбелязват и притесненията от участието в правителството на националисти, които или са осъждани за използване език на омразата, или призовават да се спират търсещи убежище дори със силата на оръжието). ВМРО е "известна със систематичното пропагандиране на омраза срещу съседни народи на Балканите, както и срещу циганите", се казва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от “Гаридиън“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?