"Гардиън": Политиката на Борис Джонсън за борба с Covid-19 не върши работа

Борис Джонсън

Политиката на британския премиер Борис Джонсън за борба с Ковид-19 не върши работа, пише в редакционен материал в. "Гардиън". Премиерът изглежда е отегчен от политиката за борба с пандемията и си мечтае за по-малко мрачни времена. Той трябва да се фокусира върху кризата на днешния ден, а не да си фантазира за бъдещето, изтъква британското издание.

От речта на Джонсън на годишния конгрес на Консервативната партия тази седмица стана ясно, че него го интересуват повече фантазиите за времето след пандемията, отколкото мерките, които трябва да се вземат за зимния период. Той е отегчен от Ковид и няма търпение да продължи с един по-малко мрачен етап на премиерския си мандат. Нищо чудно, че хората са объркани и разстроени.

Многобройните противоречащи си послания на правителството се отразиха негативно върху колективната солидарност и не доведоха до успехи в общественото здравеопазване, отбелязва вестникът.

Правителствата разполагат с широк набор от мерки и различни степени на задължаване на гражданите при борбата с пандемията, като се започне с пълна карантина и се стигне до ограничителни мерки на местно ниво, като се тръгне от призоваването за спазване на правилата и се стигне до превръщането им в закон. Борис Джонсън опита всичко това, но без да има някаква стратегическа идея.

Резултатът е хаос: противоречащи си послания, неясни указания и провал при ограничаването на разпространението на вируса. Броят на заразените се увеличава в почти всички райони, в които ограничителните мерки бяха засилени, а критериите за прилагане на тези ограничения са неясни, пише "Гардиън".

Затрудненията на правителството да се справи с коронавируса имат политически причини. Колебанието на Джонсън доведе до забавяне с въвеждането на карантината при първата вълна на Ковид-19. Този избор бе пряко свързан с характера на Джонсън, който често бяга от отговорност, бяга от трудните решения, пренебрегва детайлите и описва света такъв, какъвто на него му се иска да бъде, а не какъвто е в действителност, обобщава "Гардиън".

Споделяне

Още от Коронавирус