"Гардиън": Преходният период за Брекзит вероятно ще бъде съкратен до 20 месеца

"Гардиън": Преходният период за Брекзит  вероятно ще бъде съкратен до 20 месеца
Европейският съюз вероятно ще предложи на британската министър-председателка Тереза Мей преходен период след Брекзит от само 20 месеца, пише британският в. "Гардиън", като цитира високопоставени източници в Брюксел.
 
В своята реч във Флоренция в края на септември Мей официално поиска преходен период от "около две години" за смекчаване на излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г., през който Обединеното кралство да остане в единния пазар и митнически съюз.
 
Ирландското правителство открито призовава за по-дълъг период - до пет години, за да могат компаниите да се подготвят за промените в митническите процедури. Това предложение е подкрепяно от мнозина във Великобритания.
 
Висши служители от ЕС обаче смятат, че най-вероятно евентуално споразумение за напускане ще предвижда Великобритания да излезе от правните структури на общността на 31 декември 2020 г.
Засега не са взети решения по въпроса, а останалите 27 страни от ЕС още не са обсъдили официално условията на евентуален преходен период. Те само се съгласиха да направят това в края на срещата на Европейския съвет миналия петък.
 
По-рано тази седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние също изглежда намекна, че подобен график би устройвал общността. "Според мен е разумно той да покрива финансовия период, следователно до 2020 г.", каза Барние.
 
Подобен график би съвпаднал с края на седемгодишния бюджет на ЕС през декември 2020 година. ЕС също така вероятно ще настоява Великобритания да остане в общата политика по риболова, чиито квоти важат за календарната година, което превръща приключването на преходния период през декември 2020 г. в практическо решение, заяви един от източниците, цитирани от "Гардиън".
 
Повечето условия на евентуален преходен период не се очаква да бъдат оспорвани. ЕС обаче очаква британското правителство да възрази срещу условието на общността европейските рибари да продължат да бъдат допускани в британски води в замяна на достъпа до единния пазар, отбелязва вестникът.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа