Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

„Гардиън“: Путин е най-богат в Европа

106 коментара
„Гардиън“: Путин е най-богат в Европа

Както научи "Гардиън", в навечерието на оттеглянето на Владимир Путин от сегашната му длъжност, зад стените на Кремъл се вихри безпрецедентна битка. Носят се слухове, че президентът разполага с тайно многомилионно състояние в долари. Политически наблюдатели с добри контакти, както и други източници твърдят – съперничащите си кремълски кланове са се потопили в борбата за заграбване на активи, докато Путин се готви през май да предаде властта на посочения лично от него приемник – Дмитрий Медведев.

Става дума за активи за милиарди долари, които принадлежат на руските държавни корпорации. Освен това за първи път се обсъждат подробности за личното състояние на самия Путин, което, според слуховете, е скрито в Швейцария и Лихтенщайн.

Твърденията за авоарите на президента се появиха през ноември, когато руският политически експерт Станислав Белковски даде интервю за германския вестник "Ди Велт". Оттогава слуховете бяха повторени във "Вашингтон пост" и "Москау таймс", а теориите за капиталите на президента се появиха и в интернет.

Като се позовава на източници от президентската администрация, Белковски твърди, че за осем години във властта Путин тайно е натрупал над 40 млрд. долара. Ако това е вярно, той е най-богатият човек в Русия и в Европа.

В интервю за "Гардиън" Белковски повтори твърденията си, че на Путин принадлежат големи дялове в три руски петролни и газови компании, които са скрити зад "непрозрачната мрежа от офшорни компании".

Според Белковски Путин на практика контролира 37% от акциите на "Сургутнефтегаз" – нефтодобивна компания с капитализация 20 млрд. долара, която заема в Русия трето място по добив на петрол. Путин притежава и 4.5% от "Газпром" и поне 75% от дружеството "Gunvor" – загадъчния петролен посредник, регистриран в Швейцария и основан от приятеля на президента Генадий Тимченко, твърди Белковски.

На въпрос за размера на състоянието на Путин, Белковски отговори: "То е най-малко 40 млрд. долара. А колко е най-много – нямаме представа. Подозирам, че има фирми, за които нищо не знам". Белковски добави: "Може да е повече. Може да е много повече".

"Разбира се, името на Путин не фигурира в нито един от списъците на акционерите. Имаме непрозрачна схема от последователна собственост на офшорни компании и фондове. Крайната им точка е в Цуг (Швейцария) и в Лихтенщайн. Владимир Путин, най-вероятно, е собственик бенефициент".

Путин коментира твърденията на Белковски. Редакцията на "Гардиън" попита за тези слухове в Кремъл, но получи отговора, че в момента не може да бъде свързана с главния официален представител на Путин Дмитрий Песков (зам.-директор на президентската пресслужба).

Обсъждането на въпроса за богатството на Путин преди беше забранено. Но плъзването на слухове стана на фона на битката в Кремъл между групата около Игор Сечин, влиятелен зам.-ръководител на администрацията на Путин, и групата на "либералите", към която спада Дмитрий Медведев.

Групата около Сечин се състои от "силовици" – чиновници, които в миналото са работили в спецслужбите или в армията. както се говори, там влизат ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Николай Патрушев, заместикът му Александър Бортников и сътрудникът на апарата Виктор Иванов.

С лагера на либералите е свързан руският олигарх Роман Абрамович, собственик на футболния клуб "Челси". Абрамович е близък с Путин и със семейството на Елцин. Към либералите принадлежи и ръководителят на Федералната служба за контрол на наркотиците Виктор Черкесов и милиардерът от узбекски произход Алишер Усманов.

Според вътрешни източници схватката няма кой знае какво отношение към идеологията. Източниците я наричат война между конкуренти в бизнеса. Решението на Путин да подкрепи за президент Медведев – човек, който не е свързан със спецслужбите, нанесе силен удар по Сечинския клан на "чугунените глави", добавят запознатите.

Някои анализатори смятат, че Путин би искал да се оттегли, но е принуден да остане, за да брани Медведев от силовиците. Други поддържат различно мнение – че Путин иска да остане във властта. В понеделник Путин потвърди, че догодина има намерение да стане министър-председател на Русия.

"Силовиците съвсем не са мили хора", казва руският политически наблюдател Юлия Латинина. Водещата на политическото токшоу по либералното радио "Ехото на Москва" бе един от първите журналисти, които през ноември привлякоха внимането към връзката на Путин с "Gunvor".

Тази компания е регистрирана в Цуг – живописен швейцарски кантон, известен като убежище на крупни международни бизнесмени, които не обичат публичност. "Gunvor" няма нито сайт, нито офис в Москва, но през 20007 г. обяви приходи от 8 млрд. долара при стоков оборот от 43 млрд. долара, което, според експерти, е астрономическо число. Собственикът на компанията Тимченко, който е твърде затворен, е работил, както и Путин, в международния отдел на КГБ. Твърди се, че Тимченко се е запознал с руския президент в края на осемдесетте години в кръговете от сътрудници на КГБ.

От "Gunvor", чийто главен офис се намира в Женева, се въздържаха от коментар.

Критиците са на мнение, че вълната от ренационализация, която се случва при Путин, направи приближените му мултимилионери. Според експертите днес целият кремълски елит е изправен пред проблема как да запази богатството си, когато Путин си отиде. Повечето пари се намират на Запад, смятат експертите. Затова задачата, която не търпи отлагане, е, как те да бъдат защитени от ръцете на следващата администрация, която може да поиска да си ги върне.

"Безсмислено е да имаш тези пари, ако не можеш да отидеш на Малдивите или в Париж, за да ги харчиш", пояснява Елена Панфилова, директор на руския клон на "Transparency International".

Първите намеци за междуклановата война, обхванала Кремъл, се почувстваха през ноември, когато ФСБ арестува ген. Александър Булбов, заместник-директор на Федералната служба за контрол на наркотиците, представител на групата на либералите. Неговият арест бе сам по себе си сюрреалистична сцена – телохранителите на Булбов и сътрудниците на ФСБ стояха един срещу друг с насочени дула на автоматите.

Малко по-рано, също през ноември, зам.-министърът на финансите Сергей Сторчак, също либерал, беше арестуван и му бяха предявени обвинения за разхищаване на 43.4 млрд. долара. В момента Сторчак е в затвора. Неговият началник – министърът на финансите Алексей Кудрин, представител също на клана на либералите, твърди, че Сторчак е невинен.

Но групата на либералите – една от няколкото фракции, които си съперничат в Кремъл – нанесе ответен удар. В началото на декември Олег Шварцман, преди това неизвестен бизнесмен, даде интервю за в. "Коммерсант", в което заяви, че тайно управлява финансите на група офицери от КГБ. Той разкри, че техните активи са на стойност 1.6 млрд. британски паунда.

Офицерите били свързани с "кадифената реприватизация", твърди Шварцман, който ръководи инвестиционен фонд. На практика, по пътя на принудата те са придобивали частни компании на цени, по-ниски от пазарните, и са ги превръщали в държавни структури. Тези активи са се преразпределяли после чрез офшорни компании, казва още Шварцман.

По думите на Панфилова, стихийната корупция от деветдесетте години е отстъпила място на "системната и институционализирана корупция" от епохата на Путин. Членовете на путинския кабинет лично контролират най-важните сектори на икономиката – петрол, газ и отбрана. Медведев е председател на съвета на директорите на ОАО "Руски железопътни линии", "Аерофлот", на едрия производител на ядрено гориво и на електропреносни преприятия.

Путин създаде нова, по-гъвката олигархия, казват критиците му. "Перлите на страната се оказаха в ръцете на най-близкото обкръжение на Путин", писа в понеделник в "Moscow Times" Владимир Рижков, бивш независим депутат в Държавната дума.

Белковски, който е директор на московския аналитичен Институт за национална стратегия, миналата година публикува книга за финансовото състояние на Путин. В нея той твърди, че е убеден в точността на своята оценка за тайното богатство на Путин. "В кръговете на елита това не е тайна", казва той. "Обърнете внимание, че нито веднъж Владимир Владимирович (Путин) не е подавал жалба срещу мен в съда".

Белковски добавя, че Западът вижда Путин във фалшива светлина, увличайки се по неговия "несъветски" имидж. Путин в крайна сметка е "класически бизнесмен, който счита, че всеки проблем може да се реши с помощта на парите, човек, чиято психология се е формирала от опита му в кметството на Санкт-Петербург в началото на деветдесетте години, когато в Русия се вихреше престъпността", казва анализаторът.

"В това Путин е напълно сигурен. Проблем, който не може да бъде решен с един милиард долара, се решава с десет милиарда, а ако не може с десет милиарда, може с двайсет и т. н.", допълни Белковски.

В интервю за сп. "Time", публикувано в сряда едновременно с номинирането на Путин за "личност на годината", президентът горещо отрече, че хората в Кремъл са замесени в корупция.

Когато го попитаха действително ли "някои много близко до вас хора са забогатели от корупция", Путин каза: "Значи вие знаете кой и как. Напишете до Министерството на външните работи на Руската федерация. Ако в това сте толкова сигурни, значи знаете имената и корупционните схеми. Мога да ви уверя и вас, и всички, които ни слушат, гледат, или четат за нашата днешна среща, че реакцията ще бъде бърза, дори незабавна и, разбира се, в рамките на действащото в Русия законодателство".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

106 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Теофан Райнов
  #112

  Май ми мирише на Березовски,аман от чифути.

 2. Бенковски
  #111

  за РайчовКато е чифут, по-добре да е източен?

 3. Sunder
  #110

  отрепчица

 4. П. Петров
  #109

  Симеон, Румен Петков?Откъде можем да получим информация за тяхното богатство?

 5. Muholapets
  #108

  Belkovski veroyatno e reshil da prilozhi bg principa, che golemite lazhi sa tolkova golemi, che nikoy ne se samnyava v tyahnata dostovernost. Samo che malko se e poolyal s 40-te miliarda.

 6. reakzioner
  #107

  darzaviza tolkova otkradna, 4e bivshiat kagebist Putin v bogatata Rusia niama da go napravi!

 7. ИЗ ВУРКОТА
  #106

  ВСЕКИ МУЖИК СИ ЗАСЛУЖАВА "БАТЮШКАТА"И МИЗЕРИЯТА

 8. Задунайский
  #105

  Абе, вие луди ли сте да сравнявате бандюгата путин с наште прошляци Гоце,Симо, Сава(Сергей, Ангелов),Р.Овч. и т.н., дето са скътали по някое и друго милиардче и се правят на богаташи

 9. Pisatel.
  #104

  Pisatel. http://www.worlduni.narod.ru ПИСАТЕЛ Е ТОЗИ, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ОПРЕДЕЛЯ ЗА ТАКЪВ ! П О К А Н А.Съюз на писателите в България (от всички етноси) www.worlduni.narod.ru ,[email protected] , Най-учтиво ви каним на редовни сбирки всеки вторник от 15 часа, и всяка неделя от 17 часа на адрес:гр.София,ул.”Шипка”№6(кафенето). За повече информация:тел. GSM 0889-200141, 02/9448774, Борис Ташков-02/9274072: 02/8725822:Руси Стойков, Йоло Денев; 02/8896618, 9541476, 0896/254900. До УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

 10. тайм
  #103

  Няма ли такава класация?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.