"Гардиън": Рано или късно споразумение за Брекзит ще има

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън ще постигне споразумение с ЕС, независимо дали тази седмица, следващата, или в последната секунда преди крайния срок на 31 декември, уверява във вторник британският в. "Гардиън", коментирайки преговорите за свободна търговия и евентуалното споразумение, което трябва влезе в сила на 1 януари след изтичането на преходния период на 31 декември.

Въпреки всички недостатъци на това правителство, то не се е побъркало. То няма да унищожи автомобилната индустрия, селското стопанство, финансовата и риболовната индустрия. Няма да прекъсне връзките с Европа в областта на сигурността и полицейското сътрудничество. Не иска и поява на граница в Ирландия, нарушаваща споразумението от Разпети петък, нито хладни отношения с новия американски президент, нито обтегнати отношения с най-близките си съседи и търговски партньори, пише британският вестник.

Така че, колкото и да блъфира, за да прикрие неудобната истина, Джонсън ще подпише споразумение, което отговаря на европейските стандарти в редица области. Но това ще е предателство към поддръжниците на Брекзита, предупреждава изданието.

Дошъл е моментът, когато британският премиер ще трябва да приеме, че Брекзитът без споразумение ще бъде катастрофален и да наруши всичките си прекрасни, но нереалистични обещания.

Поддръжниците на Найджъл Фараж и поддръжниците на твърдата линия искат Лондон да затръшне врата при излизането си от ЕС. Но за правителството на Джонсън това е моментът на истината. И правителството ще бъде принудено да подпише споразумение с ЕС, защото всяка сделка ще размени прекрасните обещания за суверенитета за нещо много по-осезаемо - например липсата на голямо мито върху британското говеждо, пише "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?