"Гардиън": Стига истерия, няма да има вълна от българи и румънци

Николай Младенов: Великобритания рискува да наруши европейските и британските закони

С тази снимка на берачи на ягоди британският вестник илюстрира статията си

В следващите няколко години броят на имигрантите от България и Румъния може да намалее, тъй че истерията по тази тема е излишна, пише в петък британският в. "Гардиън" в поредната публикация, която британският печат посвещава тази седмица на темата за миграцията от България и Румъния към Обединеното кралство, когато догодина бъдат отменени британските ограничения за работниците от тези две страни. Статията е озаглавена: "Не забравяйте за берачите на плодове".

Когато обаче няма официални данни колко българи и румънци ще дойдат във Великобритания, се стига до почти истерични реакции, каквито се наблюдаваха сред британските политици тази седмица, когато станеше въпрос за имигрантите от двете балкански еврочленки, пише "Гардиън" и припомня някои от посочените през изминалата седмица във Великобритания неофициални прогнози за броя на българските и румънските мигранти, които щели да дойдат догодина - от 250 000 през 425 000 та чак 1,2 милиона.

Тези прогнози се основават на критиките, породени от неточните прогнози за броя на източноевропейците, които трябваше да дойдат във Великобритания след първата вълна от разширяване на ЕС към Централна и Източна Европа през 2004 г. Тогава във Великобритания пристигнаха много повече поляци и други източноевропейци от прогнозираните от властите само 13 000 имигранти. Тези погрешни прогнози пък се основаваха на данните за имигрантите от Испания и Гърция, дошли във Великобритания, когато двете страни станаха европейски членки през 80-те години.

Така че сега изнасяните във връзка с Румъния и България цифри са един вид презастраховане. Но този път нещата ще бъдат различни, пише британският вестник.

От 1 януари 2014 г. всички членки на съюза ще трябва да вдигнат ограниченията за български и румънски работници. Това означава, че имигрантите от двете страни ще се насочат и към останалите страни членки, а не само към Великобритания. Освен това, който е искал да го направи, вече го е направил, припомня вестникът и посочва, че 2,2 милиона румънци живеят в страни членки на ЕС, а от тях 1,7 милиона са в Италия и Испания.

Италия още от миналата година вдигна ограниченията за българи и румънци и там вече работят 880 000 румънци. Испания заради безработицата наложи обаче преди година ограничения за българите и румънците и анализатори във Великобритания предрекоха, че оттам ще има мигрантски поток на румънски и български работници към Великобритания. Но според комисията за анализ на миграцията към министерството на вътрешните работи на Великобритания това никак не е сигурно.

Представители на румънската общност в Испания подчертаха например, че не искат да се местят във Великобритания, защото не владеят добре английски, защото ще трябва да плащат по-високи наеми и защото са нискоквалифицирани.

Във Великобритания група тори в парламента дори се притесняват, че няма да има достатъчно румънски и български мигранти през 2014 г. Притесненията им споделя и Националният синдикат на фермерите. Според тях българите и румънците ще бъдат необходими за прибирането на реколтата, например от ягоди.

Синдикатът настоява вътрешното министерство да запази съществуващата схема за сезонни селскостопански работници, според която 20 000 румънци и българи идват във Великобритания всяка година за по няколко месеца.

Николай Младенов: Великобритания рискува да наруши европейските и британските закони

Великобритания рискува да наруши европейските и британските закони, ако не се откаже плановете си да затрудни новите имигранти да се възползват от трудовия пазар в страната. Това заяви българският министър на външните работи Николай Младенов в интервю за британската телевизия ITV.

Младенов, който, както отбелязва телевизията, е получил образованието си във Великобритания, казва, че Великобритания трябва да защити репутацията си на страната, която предлага справедлив достъп до образование и здравеопазване за мигрантите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа