"Гардиън": Тръмп може да заплаши и интернет

"Гардиън": Тръмп може да заплаши и интернет

Забравете "туит"-овете на Тръмп и недопускането на някои медии в Белия дом. Реалният проблем са заплахите, които президентът на САЩ може да отправи към интернет, пише във вторник лондонският вестник "Гардиън".

В статията се припомня за обявената по-рано този месец от Тръмп война на всички новинарски медии с изключение на "Фокс нюз" и "ИнфоУорс" и че миналата седмица репортерите на "Гардиън", "Ню Йорк таймс", Би Би Си и Си Ен Ен не бяха допуснати до залата за брифинги в Белия дом.

Всичко това става по време на безпрецедентен финансов натиск върху новинарските медии. Рекламодателите и читателите на вестниците и списанията се прехвърлят от печатните издания към електронните. Приходите от реклама и продажби в печатните издания рязко спадат. Нещо повече, казва "Гардиън", тъй като читателската публика се премества в киберпространството, приходите от цифрова реклама все повече напускат новинарските публикации и отиват в малък брой технологични компании, които им осигуряват трафик. Понастоящем "Фейсбук" и "Гугъл" привличат преобладаващата част от приходите от цифрова реклама.

Доналд Тръмп не си губи времето и назначи Аджит Пай за директор на Федералната агенция за комуникации, която регулира ефирните и интернет медиите. Пай заявява, че е противник на неутралността на мрежата, тоест на принципа, че доставчиците на услуги и регулаторите третират всички данни по един и същ начин. Ако тези правила бъдат отменени, тогава малък брой компании ще доминират на пазара на интернет достъпа в САЩ и те ще подбират съдържанието по свой вкус, а останалото съдържание и неговите доставчици ще бъдат поставени в неизгодно положение, твърди лондонският вестник.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?