Гардовете на Доган в "Росенец" извършили куп нарушения, но нито едно престъпление

Военната прокуратура в Сливен отказа да разследва охранителите, изгонили Христо Иванов от плажа до Сарая

Гардовете на Доган в "Росенец" извършили куп нарушения, но нито едно престъпление

Гардовете от Националната служба за охрана (НСО), които изтласкаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов от плажа край летния сарай на Ахмед Доган, няма да бъдат разследвани. Такова решение е взел военният прокурор от Сливен Байчо Кулев. Според него охранителите са извършили редица нарушения при сблъсъка си с Иванов, Ивайло Мирчев и общинския съветник от Бургас Димитър Найденов, но не и престъпление. В постановлението си той посочва, че двама от гардовете вече са уволнени от НСО, т.е. понесли са дисциплинарна отговорност.

Единственото престъпление, което би могло да се разследва, е заплаха заради заканата, че лодката на Иванов ще бъде спукана, пише прокурорът. Това престъпление обаче не се преследва по общия ред от прокуратурата, а с частна жалба. Затова прокурор Кулев отказва да образува дело.

Една груба скица

Лятната резиденция на почетния председател на ДПС в местността Росенец се охранява от НСО още от пролетта на 2019 г., става ясно от прокурорското постановление. Тогава началникът на службата утвърдил специални правила за пазенето на обекта. Към тях била приложена и "груба скица" на имота. Върху нея обаче не била отбелязана бреговата ивица, на която Иванов акостира. А той направи това именно за да демонстрира, че въпросната ивица е публична държавна собственост и всеки би трябвало да има свободен достъп. Този статут на плажа край сарая се потвърждава от документи, както и от становището на прокуратурата. Не е взето решение за обособяване на охраняема зона около обекта, пише прокурорът. На място не е имало и никакви знаци, които да подскажат на евентуални посетители, че достъпът е ограничен.

Доган е отседнал в "Росенец" на 6 юли. Три дни по-рано екип на службата бил командирован да осигури охраната на място. От прокурорското постановление става ясно, че са били изпратени общо 11 души. Подобна информация за броя на охранителите, които пазят Доган, се отказва от НСО години наред под предлог, че е класифицирана.

Няма хулиганство, закана за убийство или телесна повреда

Едно от явните нарушения на служителите на НСО е, че не са се легитимирали. Иванов, Мирчев и Найденов настояваха многократно за това, тъй като по закон държавните гардове имат такова задължение. Въпреки това нито един не го направи. Вместо това гардовете ги блъскаха с обяснението, че се намират в частен имот.

"По време на инцидента никой от присъствалите на място служители на НСО не се представил, нито се легитимирал по какъвто и да е начин като служител от НСО. Всички били облечени цивилно – с тениски и къси панталони, и без каквито и да било отличителни знаци, които могат да наведат на извода, че са служители на НСО", пише прокурорът. Въпреки че те са блъскали тримата политици и са им се заканвали, престъпление не е извършено, смята той.

На първо място, не може да се говори за хулиганство. Обратното, гардовете са се опитали да предотвратят влизане в охраняем обект. Решението за действията им било взето, защото шефът на екипа се заблудил, че плажът е частна собственост. Но преценката му била грешна, защото между различните по собственост имоти нямало ясна граница.

"Ръководителят на екипа е взел това решение, изхождайки от неправилната представа, че бреговата ивица е част от имота. Видно от кадастралната карта, това негово решение било неправилно, тъй като бреговата ивица там е отделен имот, който е държавна собственост. На практика обаче между двата имота нямало никаква видима граница – нито изкуствена (като ограда), нито естествена (път, канал, дере или др.)", пише прокурорът.

Действията на охранителите не били груби и не изразявали неуважение към обществото, както изисква НК, за да е извършено хулиганство. Гардовете многократно молили Иванов, Мирчев и Найденов да си тръгнат. Освен това, когато започнали да ги бутат, не са използвали груба сила, помощни средства или оръжие. Самият Иванов не протестирал толкова срещу техните действия, колкото срещу невъзможността да стигне до държавния имот, пише прокурорът.

Няма и злоупотреба с власт от страна на служителите, защото не са настъпили вредни последици от действията им.

"Видно от изявленията на Христо Иванов неговата цел била да направи политическо изявление като даде гласност пред обществото за някои проблеми в държавата и незаконни действия на лица от политическия елит на държавата. Тези цели са били изпълнени в пълен обем", смята прокурорът.

Не се намират данни и за нанесена телесна повреда, въпреки блъскането.

"Използвайки ръцете и телата си те ги избутали във водата. Не се вижда как някое от тези им действия може да причини телесна повреда. В обясненията си лицата също не потвърждават да са били бити или удряни от служителите на НСО", аргументира се прокурорът.

Заплахата, че лодката ще бъде спукана, пък не е закана за убийство, нито отвличане или противозаконно лишаване от свобода, смята прокурорът. Може евентуално да се говори само за заплаха, но тя се преследва с частна жалба.

Трус в държавата

Акостирането на Иванов на плажа "Росенец" на 7 юли разтресе държавата. Президентът Румен Радев, под чиято шапка е НСО, обяви на 8 юли, че гардовете от сблъсъка край сарая са нейни служители и настоя да бъде свалена държавната охрана на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

На 9 юли прокуратурата предприе арести и обиски в президентството, а часове по-късно на площада се събра първият спонтанен митинг с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

В крайна сметка шефът на НСО се раздели с поста си. А Доган и депутатът от партията му Делян Пеевски обявиха, че се отказват от държавната охрана, с която се ползват от години. Акцията в "Росенец" всъщност отключи гражданския бунт и започналите дни след това масови протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор, които продължават вече над 100 дни.

Обжалване

Фирмата "Хермес Солар", която е собственик на сарая на Доган оспорва пред съда решението на общинския съвет в Бургас, с което пътят към резиденцията бе обявен за публична собственост. Това съобщи в профила си общинският съветник Димитър Найденов. Решението бе взето в края на юли след избухването на скандала около "Росенец". Тогава общинските съветници всъщност гласуваха да оттеглят старо свое решение, с което се даваше възможност пътят да стане частен. Сега обаче собственикът на имота обжалва. Делото е образувано в края на септември, но все още не е имало заседание.

"Двете фирми свързани с почетният председател на ДПС - "Хермес Солар" и "Стрейтлайн" са обжалвали пред Административен съд-Бургас решението на Общинския съвет, с което се реши улицата да остане общинска. Това става възможно, защото управляващите от ГЕРБ внесоха проекта за решение, по начин да бъде възможно обжалването му от трета страна заинтересовани лица, каквото и се случва в момента. А входираното от мен предложение да се отмени решението за "подаръка" на Доган по начин , по който да не може да бъде в последствие обжалван, беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, както и на други общински съветници", написа Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България