Гардовете на Ердоган са блъскали журналисти във Вашингтон

Гардовете на Ердоган са блъскали журналисти във Вашингтон

Бодигардовете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са блъскали и удряли журналисти, желаещи да отразят неговата реч в института "Брукингс" във Вашингтон, където той е на посещение. Турски журналисти заявиха, че гардовете са ги ругали и ритали, за да не ги допуснат в залата. Вашингтонската полиция се намеси, за да овладее хаотичните сблъсъци между репортери, охранители и демонстранти, дошли да протестират срещу Ердоган в четвъртък.

Ердоган е обект на все повече критики заради репресии срещу свободата на словото у дома.

Журналистът Адем Явуз каза, че турски служители по сигурността са се опитали да го изгонят.

Журналистката Амберин Заман, бивш кореспондент в Турция на сп. "Икономист", каза, че пред залата турски служители по сигурността са я нарекли "(уличница) на ПКК". ПКК или Кюрдската работническа партия е кюрдска войнствена групировка, смятана за терористична организация от Турция и САЩ.

Адем Арслан, журналист от новия либерален седмичник Özgür Düşünce, разказа, че предварително се е регистрирал да присъства на речта на турския президент. Докато стоял във фоайето и говорил с Гейл Шалеф, един от директорите на института "Брукингс", служител на Ердоган дошъл, заплашил го и се опитал да го ритне. "Гейл им каза: Той е журналист и ние сме го поканили. Но гардовете на Ердоган казаха, че не ги интересува и започнаха да ме нападат с думи и физически. Хванаха ме и ме изтласкаха извън сградата и ме откараха на другата страна на улицата", разказа Арслан.

След това продължили да го блъскат, но в крайна сметка служителите от "Брукингс" му казали, че ще го пуснат в отделна зала. Дори и тогава гардовете на Ердоган се опитали да го отстранят за втори път, но се намесил американски служител по сигурността, който го защитил.

Арслан разказа, че хората на Ердоган му викали и обиждали, дори един от тях му казал: "Ще те убием, защото си предател". Те мислят, че съм агент на ЦРУ, защото не подкрепям Ердоган, допълни журналистът.

Арслан е работил в медии, свързани с базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, отявлен критик на Ердоган. Турското правителство го обвинява, че Гюлен крои заговори за свалянето му от власт.

42-годишният Арслан е автор на хиляди статии и две книги, работил е две години като кореспондент във Вашингтон. Той каза, че по-рано бил харесван от правителството, но след като писал за корупционен казус изпаднал в немилост и вече е считан за лош.

Такава е ситуацията с турската преса сега, независимо дали в Турция или други страни, посочи Арслан.

Един от гардовете на Ердоган е успял да изрита в кръста американски репортер, който се опитал за заснеме случващото се, предаде АФП. Спречкването е станало на публично място в града, не пред турското посолство, но американските правоохранителни органи не са успели да помогнат особено, разказват очевидци.

Емре Услу, турски журналист от вестник "Заман", който бе поставен под държавен контрол, разказа, че го ударили толкова силно в коляното, че то се разкървавило и той не могъл да присъства на събитието.


Преди пристигането на Ердоган пред сградата на института "Брукингс" се събраха демонстранти, за да протестират срещу лошото отношение към кюрдското малцинство в Турция.

В речта си Ердоган засегна широк спектър от въпроси на външната политика. Той изрази надежда за подобрение на отношенията с Израел и за воденето на преговори за обединение на Кипър. Президентът разкритикува подкрепата на Запада за кюрдските бунтовници в Сирия, които Турция смята за терористи.


Макар че бе приет хладно от правителството на Обама, Ердоган каза, че двустранните отношения с Вашингтон са добри. "Връзките между Турция и САЩ са достатъчно силни, за да могат различията да бъдат преодолени чрез диалог", каза той.

Турския президент взе участие на среща на върха по ядрената сигурност във Вашингтон.

Бен Роудс, помощник съветник по националната сигурност, коментира пред "Файненшъл таймс", не е изцяло запознат с обстоятелствата около схватките пред "Бругингс", но "нашата позиция по този въпрос, независимо дали става дума за САЩ, но също и в Турция, е, че ние уважаваме и подкрепяме правото да има независима журналистика".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?