Гари Каспаров бе разпитан от руските спецслужби

Гари Каспаров бе разпитан от руските спецслужби

Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров в петък беше разпитан от руските спецслужби по подозрения, че е правил екстремистки изказвания.

Четиридесет и четири годишният Каспаров в момента е опозиционен лидер и за кратко бе задържан по време на последните протести срещу президента Владимир Путин.

Той каза, че са го разпитвали заради коментарите му в радиоинтервю.

Стотици мирни демонстранти бяха арестувани при опозиционните протести в Москва и Санкт Петербург миналия уикенд. Много от задържаните са поддръжници на оглавяваната от Каспаров опозиционна коалиция Другата Русия, предаде ББС.

Съобщава се, че Каспаров е бил в добро настроение, след като излязъл от разпита в сградата на Федералната служба за безопасност (ФСБ).

“Прокурорите се опитват чрез ФСБ да открият следи на престъпен акт в критичните ми бележки за властта”, каза Каспаров, цитиран от руските информационни агенции.

Той защити участието си в протестните акции като каза, че те са “важен момент в политическия и обществения живот” на Русия, както и на нейното правосъдие. Очевиден е опитът всеки вид политическа активност да се превръща в обект на наказателното право, каза Каспаров.

Той възнамерява да внесе жалби срещу милицията за действията на спецчастите по време на протестните демонстрации и подчерта, че опозиционните действия са защитени от конституцията на Русия.

За разпита във ФСБ той каза, че е протекъл в “коректна форма”.

“Дадоха ни възможност да се изкажем”, цитира Интерфакс думите на адвоката на Каспаров Карина Москаленко.

Според съобщения на руските агенции, Каспаров е дошъл на разпита с двама адвокати и на влизане в офиса на ФСБ заявил пред журналисти, че на негова страна са “руският закон и конституцията”.

Той бе привикан заради изказването си пред радио Ехото на Москва на 8 април и за публикации във вестник “Обединен граждански фронт”.

Властите разследват наличието на призиви за екстремистка дейност в двете му медийни изяви. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?