Гари Каспаров няма да се върне в Русия поради опасения от политическо преследване

Гари Каспаров

Бившият шахматен шампион Гари Каспаров - днес опозиционер в Русия, управлявана от Владимир Путин, обяви в Женева, че няма да се върне във федерацията, защото се страхува да не бъде преследван заради политическата си дейност. Това предаде Франс прес, като се позова на видеозапис, качен на сайта www.kasparov.com.

"Ако се върна в Москва, сериозно се съмнявам дали ще мога и занапред да излизам от страната. Засега няма да се връщам в Русия", заявява Каспаров и добавя, че рискува да бъде преследван, както преследват и други опозиционери в Русия.

Петдесетгодишният Каспаров обяви решението си в сряда в Женева, където е пристигал, за да му бъде връчена награда за правозащитната му дейност.

Бившият световен шампион по шах е сред учредителите на опозиционните движения "Другата Русия" и "Солидарност". Наредил се сред най-видните опозиционери на Владимир Путин след идването му в Кремъл през 2000 г., през последните години Каспаров се оттегли на заден план и се изявяваше най-вече като говорител на руската опозиция в чужбина.

Миналата година той участва в големия антипутински протест в Москва на 6 май, завършил със сблъсъци с полицията. Дванайсет демонстранти, обвинени като "участници или подбудители на масови безредици", ще бъдат съдени на процес, който се открива днес в Москва.

Според Сергей Давидис - близък на Каспаров, цитиран в "Москоу таймс", бившият шампион е бил разпитван като свидетел при разследването на безредиците на Блатния площад в Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?