Гари Каспаров: Песимист съм за мирен преход от диктатурата на Путин към демократично управление

Гари Каспаров

Песимист съм за мирен преход от диктатурата на Путин към демократично управление в Русия. Това заяви Гари Каспаров в интервю, цитирано от Ройтерс.

Бившият световен шампион по шахмат е сред най-отявлените противници на президента Путин и живее в самоналожено изгнание в САЩ.

Не виждам начин Русия да еволюира от бруталната путинова диктатура към нещо поне толкова умерено, както преди 10 години, каза той и предрече, че към промяна може би ще се стигне чрез народно въстание с насилие.

"Борис се надяваше, както виждаме - напразно, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано демократично управление", заяви Каспаров пред Ройтерс, описвайки Немцов като един от водещите руски привърженици на ненасилствено политическо поведение.

Каспаров подозира, че руските власти стоят зад убийството с цел да се изпрати недвусмислено послание към активистите, обявяващи се срещу Путин.

"Това е сигнал към всички, ангажирани в опозиционното движение - ето, няма да си губим времето да ви преследваме по съдебен ред и да се правим, че спазваме върховенството на закона, а просто ще ви елиминираме", отбеляза Каспаров.

Бившият световен шампион по шахмат каза, че няма телохранители в САЩ и не чувства заплаха за живота си, докато е извън Русия.

Той добави, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов.

”Всичко това ще продължава, докато на власт е Путин, който, за да поддържа имиджа си на силен лидер, се възползва от идеологията на омразата, който не признава компромиси и използва сила, както за потушаването на изблиците на недоволство, така и външна агресия. Няма никакво значение дали Путин е знаел за подготвяното убийство, дали го е извършил някой от близкото му обкръжение, или страничен човек, по всяка вероятност свързан с руската война в Украйна - в крайна сметка това е резултат от фашизирането и милитаризирането на обществото, което всеки ден се чувства в състояние на война”, каза Каспаров.

Запитан дали има някаква политическа стратегия как да се върви напред, той бе лаконично категоричен: "Нямам стратегия. Това не е игра на шах - в шаха има правила".

Според него руските опозиционни активисти имат твърде ограничено поле за маневри, а още по-малко - да разработят политическа стратегия.

"Каква стратегия да има, ако просто те убиват?", запита той риторично.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?