Гари Каспаров прогнозира вълна от протести в Русия

Гари Каспаров прогнозира вълна от протести в Русия

Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, който се превърна в ожесточен противник на руския режим, прогнозира вълна от протести през пролетта в Русия във връзка с икономическата криза и призова своите привърженици да "преодолеят страха" от полицията и да се мобилизират, предаде Франс прес във вторник.

"През март-април ще сме свидетели на първата вълна от антикризисни протести", отговори Каспаров  на серия от въпроси, които му бяха зададени на сайта "blogtv.com".

"Това няма да бъде смъртоносно за властите. Но  ако след това нищо не се промени, ще настояваме за обширни протести през есента", допълни той.

На въпроса за поредицата от демонстрации от Санкт-Петербург до Владивосток на 31 януари Гари Каспаров очерта "сигурна победа", макар че десетки участници в неразрешените протести срещу премиера Владимир Путин бяха арестувани.

"Шествията на несъгласие с участието на десетки хиляди души ще бъдат решаващи", за да се свали режима, увери той.

"Трябва да преодолеем страха пред ОМОН (милиционерските отряди със специално предназначение). 5000 души от Омон ще избягат от 30 000 - 40 000 протестиращи. Увеличаването на броя на протестите ще направи безполезни усилията на властите за потушаването на размириците", каза още Каспаров.

Споделяне

Още от Свят