Гари Каспаров: Путин води световна война срещу демокрацията

Изборите в Русия бяха фарс, казва бившият световен шампион по шах

Гари Каспаров: Путин води световна война срещу демокрацията

Владимир Путин води световна война срещу демокрацията и част от тази война е гигантска кампания за дестабилизация в цяла Европа. Това заявява бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров в интервю за за австрийския всекидневник "Винер Цайтунг" (Виенски вестник). Той често критикува управлението на руския президент и от години живее в изгнание в САЩ.

"Всеки западен държавник, който сега поздравява Путин за изборния му успех, нанася удар срещу ценностите на собственото си общество. За жалост точно германците не предприемат нищо срещу агресията на Путин. Мнозина не съзират проблема", посочва Каспаров.

Българският президент Румен Радев и премиерът Бойко Борисов също поздравиха Путин за преизбирането му отново за държавен глава на Русия.

Гари Каспаров коментира президентските избори в Русия. Според него не е имало избор.

"Това шоу, състояло се в неделя в Русия, е абсурдно да се нарече избор. Това беше фарс. Единственият избирател, чийто глас може действително да се зачита, е на самия Путин. Резултатът от над 70 на сто напомня на хокея на лед, когато той вкара 10 гола срещу професионален отбор. Просто е смешно", казва Каспаров.

Според него колко дълго ще остане Путин на власт, зависи от това кога Западът ще започне наистина да му се притивопоставя.

"Наложените досегашни санкции са болезнени за Путин, но за него те изобщо не са опасни. Ни най-малко не го впечатлява, че наскоро Великобритания изгони 23-ма руски дипломати", смята Каспаров.

Според него критично за Путин би било пресичането на финансирането за него и клана му.

"Това е единственият начин да се избегне катастрофа вследствие на водената от Путин агресивна политика – краткосрочна или дългосрочна. И то когато Западът постави супербогатите руснаци пред избора: "Или оставате на страната на Путин, или спасявате цялото си състояние, което е криете при нас." Тогава олигарсите ще се замислят", коментира Каспаров.

Той призовава западните страни да престанат с поведението си, че Русия е една нормална държава.

"Руската държава при Путин не защитава национални интереси, а единствено интересите на бандити, които са на власт", казва Каспаров.

Според него отравянето на руския двоен шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е "опит за сплашване".

"Кремъл иска да запуши устата на потенциални свидетели – както за намеса в президентските избори в САЩ, така и при акции свързани с отравяне", казва Каспаров.

Той смята, че "Русия на Путин е държава на мафията, а мафията не убива просто така".

"Винаги е налице мотив. Жертвата Скрипал за Москва е безразлична. Става дума за предупреждение, за послание: "Който проговори, ще му бъде отговорено", смята Каспаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа