Гари Каспаров се отказа от президентската надпревара

Гари Каспаров се отказа от президентската надпревара

Руският опозиционен лидер и бивш световен шампион по шах Гари Каспаров обяви в сряда, че се отказва от участие в президентските избори през март 2008 г.

"Предизборната ми кампания приключва утре. В цяла Москва не успяхме да намерим зала, където да се събират моите активисти", съобщи Каспаров, който е лидер на опозиционното движение "Другата Русия".

Каспаров често е обвинявал президента Владимир Путин в потискане на опозицията.

Преди два дни стана ясно, че следващият президент на Русия ще е Дмитрий Медведев, настоящ първи вицепремиер и председател на “Газпром”. Той бе посочен от Путин като фаворит за негов приемник. Голямата популярност на сегашния президент прави почти 100 процента сигурна победата на неговия фаворит.

Тъй като конституцията не позволява на Путин да се кандидатира за трети пореден президентски мандат, той най-вероятно ще стане министър-председател, както преди ден го номинира Медведев.

"Другата Русия се бори не за власт, а за произвеждане на истински избори", заяви в сряда Каспаров.

За да се кандидатират за изборите т.нар. независими кандидати (чиито партии не са парламентарно представени), трябва да са формално подкрепени от "инициативен комитет" от най-малко 500 души.

Каспаров смята, че няма да успее да намери зала и да събере такъв инициативен комитет преди крайния срок 18 декември заради оказван от властите натиск.

Парламентарните избори в Русия на 2 декември приключиха със съкрушителна победа за партията на Путин “Единна Русия”.

“Другата Русия” – коалиция от политически и граждански движения, които се противопоставят на Кремъл, не успя да вкара нито един депутат.

Според Каспаров тези избори са били най-нечестните, провеждани досега в страната. Той посочи, че Кремъл задушава опозицията чрез влиянието си в медиите и чрез новото изборно законодателство, което е в услуга на про-кремълските партии.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?