Гари Каспаров задържан на летище Шереметиево

Гари Каспаров задържан на летище Шереметиево

Лидерите на “Обединен граждански фронт” (ОГФ) Гари Каспаров, на Национал-болшевишката партия (НБП) Едуард Лимонов и на движението “За правата на човека” Лев Понамарьов са били задържани на московското летище Шереметиево на път за участие в демонстрация под надслов “Марш на несъгласните” в град Самара, предаде в петък Грани.ру. Заедно с тях са задържани журналисти, които са ги придружавали.

Служителите на милицията са заявили, че билетите на пътуващите са фалшиви. Задържаните са били отведени на втория етаж на терминала, като в същото време са били иззети паспортите им. По думите на Лимонов най-вероятно групата ще бъде освободена тогава, когато вече няма да има възможност да се лети за Самара.

Кореспондентът на сайта Каспаров.ру, на когото също е бил отнет паспортът, предава, че служителите на милицията са сверявали документите им с някакъв списък.

На помощничката на Каспаров Марина Литвинович, а също и на членовете на Бюрото на Федералния съвет на ОГФ Александър Риклин и Александър Осовцов първоначално е било разрешено да достигнат до пистата, но след това били догонени от служители на Федералните служби за сигурност (ФСБ), които без да обясняват действията си не са им позволили да се качат на самолета.

Адвокатът, който придружавал делегатите, в момента подготвя колективна жалба срещу действията на милиционерите.

Самолетът, с който е трябвало да пътуват по направление Москва – Самара, вече е излетял от летището полупразен и с около един час закъснение, съобщава агенция Ройтерс.

Служителите на летището са заявили, че компютърната система “не разпознава” билетите на Каспаров и сътрудниците му.

Същото обяснение е дал за кореспондента на Ройтерс представителят на транспортната милиция капитан Александър Адамов.

На летището са останали около 20 души, сред които кореспондентите на американския вестник “Уолстрийт джърнъл” и британския “Дейли телеграф”.

“Пуснаха единствено германците”, уточнява за радио “Ехото на Москва” прессекретарят на Каспаров Марина Литвинович.

По-рано Гари Каспаров съобщи, че за полетите, с които летят участници във опозиционния форум “Другата Русия”, се осъществява “двойна продажба на билети”. Така всеки пътник може да бъде свален от самолета на основание, че мястото му вече е заето.

В навечерието на провеждането на “Марша на несъгласните”, предвиден за петък, в Самара беше задържан изпълнителният директор на ОГФ Денис Билунов. За експертиза са му били отнети 95 хиляди рубли, предвидени за храна и транспорт на Гари Каспаров и групата от 15 човека, които трябвало да пристигнат в Самара за участие в протеста.

“Заявиха ми, че има основания да се подозира, че тези пари са фалшиви. Снимаха всяка банкнота, записаха номерата и тази процедура отне около 2 часа”, казва Билунов. Той е престоял в участъка около 5 часа.

Според него задържането му има единствено за цел да се попречи на подготовката на “Марша на несъгласните”. Той е разказал, че е трябвало да подготви среща между Каспаров и кмета на Самара “но сега работният ден свърши и тази среща едва ли ще се състои”.

В четвъртък на Казанската гара в Москва е бил задържан и лидерът на движението “Авангард на червената младеж” Сергей Удалцов, който е купувал билети за влак за Самара.

Сутринта на 17 май в Самара е задържан правозащитникът Александър Лашманкин, а ден по-рано са били обискирани домовете на един от организаторите на “Марша на несъгласните” Михайл Ганган, брат му и баба му.

На Ганган, който по-рано беше осъден условно за участие в акции на национал-болшевиките в приемната на президента на Русия през 2004 година, е била връчена призовка за съда за 18 май. В нея се казва, че активистът на “Другата Русия” е заподозрян за разпалване на социално-класови размирици.

“Смешно ми е”

“Дали съм възмутен? Смешно ми е, - е заявил от летището Каспаров. – погледнете наоколо: ето ви руската конституция, ето ви руските закони. Навсякъде хора в униформи правят каквото си искат”.

Едуард Лимонов е заявил пред журналисти, че опозиционерите не са изгубили надежда да стигнат до Самара с друг полет.

Същевременно милицията отказва да върне на активистите от опозицията паспортите им, с твърдението, че документите все още “се проверяват”.

На летището е пристигнала група активисти на прокремълското младежко движение “Наши”, облечени в бели медицински престилки и са освиркали Каспаров и спътниците му.

“Маршът на несъгласните” бе насрочен за 15 часа българско време.

Участниците ще се съберат около фонтана на улица Осипенко, а след това ще минат по крайбрежната на Волга улица, където ще се проведе митинг край монумента “Ладия”.

По-рано Каспаров изрази задоволство, че властите на Самара за първи път в историята на подобни мероприятия официално са разрешили “Марша на несъгласните”.

Наблюдателите свързват тези събития с провеждащата се в Самара среща на високо равнище между Русия и ЕС.

“Не ни трябва друга Русия”

Анастасия Курт-Аджиева, организатор на “марша”, е заявила за ББС, че местните медии почти не съобщават за предстоящото мероприятие, но предупреждават населението, че пътят, по който трябва да минат “несъгласните”, е затворен заради ремонт.

Началник отдела за информация и обществени връзки на Главното управление на вътрешните работи на Самарска област Александър Кромин е обещал на пресконференция в четвъртък, че “милицията коректно ще осигури сигурността при провеждането на масовите акции, планирани в Самара на 18 май”.

По думите му за реда в града ще следят около хиляда милиционери, а също и военнослужещи от вътрешните войски.

“На служителите на милицията е проведен необходимия инструктаж, дадени са им ясни указания да не се поддават на никакви провокации и да не влизат в конфликти”, е завил Кромин.

В четвъртък вечерта около 50 възрастни хора са се събрали на центъра на Самара да протестират срещу насрочения за петък “Марш на несъгласните”.

Участниците са държали плакати с надписи “Не ни трябва друга Русия”.

Споделяне

Още от Свят