Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гърмят боеприпаси, трима са в неизвестност, деветима са ранени

Часове след началото на взривовете информацията продължава да е оскъдна и противоречива

95 коментара
Снимка: БНР

Трима души са в неизвестност и деветима са ранени при взривове в частен склад за съхранение и унищожаване на боеприпаси на фирма "Берета трейдинг" край ямболското село Лозенец, близо до пътния възел Петолъчката. Експлозиите, които започнаха към 14.40 часа във вторник и продължават до момента, са предизвикали и слабо земетересение. Паника предизвика съобщението на директора на националната пожарна, че трусът е бил 4.5 по Рихтер, но впоследствие БАН го опровергаха и уточниха, че силата на земетересението е била 1.5. 

В района избухнаха и пожари, последва пороен дъжд, след който вече не се забелязваха пламъци. Към 20 ч. взривовете продължиха с намалена честота.

Към 19.30 ч. министрите Аню Ангелов и Цветан Цветанов пристигнаха на Петолъчката, след което се проведе заседание на кризисен щаб с участието на областните управи, специализираните служби и местната власт. След заседанието Цветанов съобщи, че трима души са в неизвестност. Те са работили в цеха, в който са избухнали първите взривове. Ще се направи опит в района да влезе специализирана машина на армията, която да търси тримата работници.

Цветанов коментира, че вероятно взривовете се дължат на допусната грешка в трудовата дисциплина. Заместник-главният прокурор Бойко Найденов съобщи, че освен фирмата ще се проверяват и всички контролни органи, които имат отношение към дейността ѝ.

Четири часа след началото на гърмежите, информациите за броя на хората, намиращи се в периметъра на взривовете, както и за евакуацията на околни села остава противоречива. Първоначално собственикът на частната фирма "Берета трейдинг", както и шефът на националната пожарна твърдяха, че няма нужда от евакуация. След това обаче снаряд падна в село Горно Александрово и започна евакуация на жителите му. По-късно бе съобщено, че се евакуира и с. Лозенец. Междувременно в района се изля проливен дъжд.

Реакцията на компетентните органи в цитати:

Не се налага евакуация на жителите на Горно Александрово, извозват се хората от Лозенец“, Митко Андонов, кмет на Стралджа.

Община Сливен е реагирала незабавно, за да осигури безопасното извеждане на жителите на Горно Александрово към Блатец... Половината жители са се евакуирали самостоятелно“, Кольо Милев, кмет на община Сливен.

Няма евакуация на село Горно Александрово, хората са тръгнали да излизат от селото, но няма проблеми“, Димитър Иванов, областен управител на Ямбол.

Земетресение с магнитуд 4.5 по Рихтер е регистрирано в следствие на взривовете край село Лозенец – Ямболско“, Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Регистрирано е леко земетресение в района на взривовете край "Петолъчката" с магнитуд 1.5 по скалата на Рихтер“, Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН.

Няма данни за загинали при взрива“, Десислав Делев, собственик на фирма "Берета Трейдинг".

"Никой не може да каже какво е причинило взривовете. Вероятно този, който е свидетел на причината за взрива, не е между живите вече, защото тук експлозиите са сериозни", Марин Кавръков, областен управител на Сливен.

Противоречива информация за броя на ранените и евентуални жертви

"Никой не може да каже какво е причинило взривовете. Вероятно този, който е свидетел на причинатаза взрива, не е между живите вече, защото тук експлозиите са сериозни", каза областният управител на Сливен Марин Кавръков час след инцидента.

По-късно той уточни, че общо 20 души са били на смяна в складовете. По думите му това са хората от охраната и работниците в смяната. В Ямболската болница са настанени шестима души с различна степен на наранявания. Други двама са изведени от периметъра на взрива с бронирана техника преди малко, каза Кавръков малко преди 18 ч. Единият е в тежко състояние, с наранявания в областта на гърдите. Той е насочен към болницата в Сливен. Другият е с по-леки наранявания и е насочен към Ямбол.

Според областния управител 12 души се намират в периметъра на складовете и не е ясно тяхното състояние в момента.

Според непотвърдена информация от базата са изведени седем души, от които шестима са в много тежко състояние - с черепно-мозъчни травми, счупване на крайници и обгаряния.

Движението по направлението София - Бургас е отклонено.

Складовете, където и в момента продължават взривове, са разположени на голяма територия, като между тях са избухнали и пожари вследствие на взривовете.

Взривовете са от склада на софийската фирма "Берета Трейдинг",чийто собственик Десислав Делев увери, че в складовете не е имало никакви опасни вещества.

Фирмата е работила за унищожаване на боеприпаси от взривения през 2008 г. склад край Челопечене.

"По разпореждане на премиера Бойко Борисов вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов, придружавани от лекарски екипи от ВМА и военни следователи заминават за района на пътен възел "Петолъчката”, съобщиха от правителствената пресслужба два часа след инцидента.

На Петолъчката има струпване на висши военни, шефове от МВР, областни управители, екипи на пожарната, пътната и военната полиция, линейки.

Три часа след началото на взривовете, снаряд падна в двора на селска къща

Три часа след началото на взривовете два снаряда паднаха в сливенското село Горно Александрово. По късмет няма пострадали, след като единият снаряд е ударил двора на селска къща. В селото живеят около 600 души, които спешно са били евакуирани.

Не става ясно обаче защо мерките не са били предприети по-рано. Хората от селото са паникьосани, съобщиха пред БНР от Сливенската община. Има нанесени материални щети по къщите в населеното място - счупени прозорци, паднали мазилки, розетки, осветителни тела, напукани тавани.

Към 19 ч. бе съобщено, че част от жителите на Лозенец отишли при роднини в Стралджа, както и че 50-60 хора от Лозенец са настанени в училището в Стралджа.

Паниката от взривовете беше засилена допълнително от директора на на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, който обяви пред БНР, че вследствие на взривовете е усетено земетресение с магнитуд 4.5 по Рихтер.

Той уточни, че земетресението няма общо с пернишките трусове и е в резултат на по-силен взрив.

По-късно директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев съобщи, че е регистрирано слабо земетресение от 1.5 по Рихтер.

В същото време дежурните сеизмолози в Геофизичния институт на БАН заявиха, че няма регистрирано земетресение. На сайта на сеизмологичния център последното регистрирано у нас земетресение е от вчера – в Белово, Пазарджик. На сайта на Европейския сеизмологичен център също няма данни за земетресение на наша територия.

"Берета трейдинг": Взели сме всички мерки да не се стигне до този инцидент

"Първата ми грижа са хората", заяви Десислав Делев, собственик на "Берета трейдинг“, който час след инцидента нямаше информация за загинали. Той заяви, че процесът на работа във фабриката е бил изключително строго контролиран, но при този вид дейност не се изключват подобни инциденти.

"Вземали сме всички необходими мерки, за да не се случи този инцидент“, увери Делев.

Както Делев, така и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов казаха, че няма никаква опасност за хората в района и не се налага евакуация.

По думите на Делев, в склада никога не е имало и в момента няма отровни вещества. Това са стандартни конвенционални боеприпаси, подчерта той.

"Няма никаква опасност за хората там. Никога не е имало, няма и няма да има отровни вещества, химически, биологически или каквото и да е. Това са стандартни, конвенционални боеприпаси, това са въоръжение и техника, които ние там съхраняваме", каза Делев.

Той подчерта, че всичко, което се прави на базата, е под пълния контрол на МВР. "Всяко едно докарване, изваждане, преместване на каквото и да е, то се контролира от МВР", допълни собственикът на фирмата.

Той каза, че фирмата има договор с армията за извършване на утилизация на боеприпаси.

"Има одобрени технологии, ISO сертификати, куолити сертификати", каза Делев и допълни, че изискванията към дейността са много тежки.

Забавена утилизация и съмнителен конкурс

Само преди няколко месеца се взривиха складове на фирма ЕМКО ЕООД в село Ловнидол, община Севлиево. През ноември миналата година взривовете продължиха няколко дни, но нямаше пострадали.

Предишният сериозен инцидент с взривове в складове за излезли от употреба боеприпаси стана през лятото на 2008 година в Челопечене. Тогава от ГЕРБ обявиха в специална декларация, че не става въпрос само за взрив на боеприпаси. "Взриви се за пореден път митът за компетентното и отговорното управление на страната в настоящия момент", посочиха тогава от ГЕРБ.

По същото време от Министерството на отбраната съобщиха, че в страната има складирани около 45-50 хил. тона боеприпаси.

Според разчетите на военното министерство годишно се очаква да бъдат обявявани за излишни между 15 000 и 20 000 тона боеприпаси. МО вече обяви, че първо ще се опитва да продава излишните муниции, към които има интерес, преди да пристъпи към унищожаването им.

По време на управлението на ГЕРБ МО обяви конкурс за утилизация на стойност 1.3 млн. лева, който бе спечелен от две фирми – "Дунарит" и "Берета Трейдинг".

За да се стигне обаче до това класиране, се мина през едногодишна епопея. Това бе вторият обявен конкурс, след като бе анулиран първият, за който бяха предвидени около 1.3 млн. лева и останаха много неясности.

Въпреки че по закон имаше право да подпише контракта, военният министър Аню Ангелов спря конкурса, тъй като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия и на практика трябва да се състезава сама със себе си. След това спечелилата фирма "Берета трейдинг" каза, че ще си търси правата по съдебен ред, а малко по-късно от МО обявиха, че се е отказала от това си намерение.

След това бе проведен нов конкурс, който бе спечелен от "Дунарит" АД и "Берета трейдинг". Впоследствие обаче се оказа, че има интерес към закупуване на част от мунициите, предвидени за утилизация.

Ресорният зам.-министър, който преди да влезе в управлението бе шеф на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България, съобщи че тези муниции ще бъдат извадени от договора и обявени за продан. Така договорът за утилизация ще излезе по-евтин, но Радев не даде конкретни параметри от сделката.

В същото време остава неясно дали промяната на предмета на конкурса не изисква провеждането на нова процедура.

Така процесът на утилизация бе сериозно забавен.

Според плановете на МО за утилизация са предвидени 114 млн. лева за следващите четири години, но не се знае дали ведомството ще има възможност да отделя толкова средства предвид по-ниския бюджет на сектора на сигурността.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

95 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #95

  Цяла България е гръмнала вече.Гърмели боеприпаси-кой го е еня?!

 2. Анонимен
  #94

  Това е най-евтиният начин да се утелизират(ОБЕЗОПАСЯТ) на отделните им компоненнти Чрез взривяване жалко за ТРИ- МАТА загинали които са работели там ТЯХ няма да ги наме- рят защото са разкЬсанина ПАРЧЕНЦА от взривовете А ЦЬРВУЛ ЦЕЦО нали е ЯСНОВИДЕЦ вчера официално обяви че при разкомплектоването е допусната грешка от работниците

 3. Анонимен
  #93

  29.Да от новите емигранти съм.А на мен такива ненормалници като теб са ми най-нелюбимия типаж.Кой знае коя служба на ДС те е пратила да слухтиш там.Знаем как се попадаше в Америка преди 89г.Трай там,че си за резил.

 4. Анонимен
  #92

  Стана си стандартна практика военните чрез разни крадливи фирми да разпродаватп боеприпасите и след това да взривяват складовете, за да не останат следи от кражбите. А къде са отишли взривните вещества може би ще каже Цецо-апартаментаджията, който обаче освен да се оглежда за следващите избори, май друго не го интересува. Нали е работил като личен състав - грижи се за състава

 5. Анонимен
  #91

  Защо пак не се логвам ?

 6. Анонимен
  #90

  21.Космополит.Защо не си гледаш мизерния живот и не спреш да замърсяаваш форума с омразата си към всичко?Нали си доволен от емигрантския си живот,какво злобееш и ни даваш акъл?Ти за себе си нямаш,нас ни поучаваш като последна инстанция.Ела и живей тук,мутрите да те управляват,пък тогава философствай.Нещастник!

 7. Анонимен
  #89

  Поредната прикрита далавера на висшите военните/бивши и настоящи/...

 8. Анонимен
  #88

  лека им пръст... те просто са се изпарили, както стана със работниците в Дунарит край Русе преди години какво търсите??? В 4 метрова яма - оцелели ? я да видим сега какви застраховки са имали и какви обезщетения ще получат семействата им ? ще им хвърлите по една хилка, колкото да им затворите устата..

 9. Анонимен
  #87

  Взривове до Петолъчката ……..
  Това звучи силно и символично !!!! Силни взривове, жертви и ….. пак няма да има виновни. И всичко ПАК ще бъде прикрито. Защото ни управлява мафия !!!! Вината и този път на на МВР – КОС, които работят от години много тясно с БГ оръжейната мафия, с нейните босове и търговците на оръжие !!!!!!! КОС е структурата от МВР, която е давала разрешения на всички ловни и червени барони за притежаване на оръжия, вкл. автомати, пушки помпи, пушки с оптически мерници – някои мафиоти

 10. Анонимен
  #86

  Снаряд паднал в сливенско село,в двор с къща и се взривил!От кого и от какво да се пазим по-напред?И това на основен път София-Бургас.Международните агенции масово отразяват,подробностите са повече.25 души са били в центъра на взривовете,служители и охрана.На какви фирми възлагат утилизацията?Няма ли изисквания за тази дейност?Капацитет,техника,култура,професионална подготовка,изключителни мерки за безопастност?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.