Гърци е по-вероятно да строят газовата връзка с България

Българският консорциум между "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой" иска много по-висока цена

Гърци е по-вероятно да строят газовата връзка с България

Гръцка компания е подала най-ниската ценова оферта за изграждането на газовата връзка между България и Гърция, стана ясно във вторник при отварянето на офертите в офиса на проектната компания "Ай Си Джи Би".

От първоначално поканените петима кандидати двама се включиха във финалния етап по избора на изпълнител в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България". Официални оферти направиха гръцката "Джей енд Пи – Авакс", която е една от най-големите строителни корпорации в Гърция, и ДЗЗД "Ай Джи Би – 2018", в което са се събрали българските "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой Интернешънъл" с италианската "Бонатти" (Bonatti).

Гръцката компания е предложила да изпълни проекта срещу 144 850 000 евро без ДДС, докато офертата на българския консорциум е за 229 700 000 евро без ДДС. Втората оферта не влиза в прогнозната стойност на поръчката, която е 145 000 000 евро без ДДС. Срокът за изпълнение е 18 месеца, считано от започване на дейностите.

"След отварянето на ценовите предложения предстои да се извърши комплексна оценка, след което възложителят ще оповести крайното класиране и участника, избран за изпълнител", заявиха от проектната компания. Оттам очакват финалното класиране да е ясно до края на май, а строителството да започне през юни.

По план 183-километровата тръба от Стара Загора през Хасково до Комотини с първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно трябва да бъде въведена в експлоатация до края на 2020 г., за да може "Булгаргаз" да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището "Шах Дениз ІІ". Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

Останалите поканени да внесат оферти дружества бяха консорциумът "Спикапаг-Трейс-Ай Джи Би 2018", съставен от "Трейс Груп Холд" и френската "Спикапаг", обединението "СиПиПи - Актор" между "Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко." ООД (СиПиПи ООД) и строително-акционерното дружество "Актор".

Първоначално бяха внесени 11 заявки за участие в обществената поръчка, но шестима от претендентите не отговаряха на изисквания, поставени от "Ай Си Джи Би".

През март проектната компания избра международния консорциум "Тибеи" за инженер-консултант за изграждането на газопровода. Обединението "Трактебел Инженеринг" С.А (Белгия), "Трактебел Инженеринг" С.р.л. (Италия), "Интер" ГМБХ (регистрирана в Австрия), "Ипсилон Консулт" ЕООД (България) и "България инженеринг" ЕАД (България) спечелиха надпреварата с оферта от 5.67 млн. евро без ДДС. Инженер-консултантът ще управлява изпълнението на останалите договори за реализацията на проекта до въвеждането в експлоатация на интерконектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?