Гърци купуват скъпи имоти в чужбина

Върнете парите в банките, призова финансовият министър Венизелос

Най-добрите клиенти на посредническите фирми, занимаващи се с продажба на имоти в чужбина, станаха "инвеститорите на кризата", които плащат в брой и за апартаменти, и за... планински хижи. "Добре дошли ... cash Greeks". Тази фраза използват посредниците и собствениците на имоти в чужбина, които идват да потвърдят сценариите, говорещи за масови покупки на имоти от гърци, които прехвърлят пари в чужбинапише гръцкият вестник "Етнос", цитиран в сряда от БТА.

Фразата "cash Greeks" беше използвана подигравателно за първи път през миналата година от вестник "Гардиан", който попита откъде намират гърците пари, с които купуват имоти дори и в скъпите райони на Лондон. В последно време явлението придоби по-големи мащаби, след като вече има хора, които търсят имоти дори на стойност 100 - 200 хиляди евро.

До 2011 г. сделките, осъществявани главно във Великобритания, бяха за суми от порядъка на над 500 хиляди евро и повече. Страхът от фалит и нуждата да застраховат спестяванията си насочват все повече хора към чуждите пазари.

"Всекидневно имаме заявки за търсене на имоти в чужбина, дори и от пенсионери, които са получили еднократна помощ и искат да инвестират далече от Гърция", казва Теологос Боздас от международна компания, разполагаща с 470 офиса в 36 държави.

Според него докато преди интересът е бил насочен към скъпите имоти, в последно време са се появили инвеститори, които искат да купят нещо за суми на стойност 300 хиляди - 500 хиляди евро. Без това да означава, че е намалял интересът за имоти във Великобритания на стойност 1-1,5 милиона лири.

На въпрос кои са тези, които имат пари за купуване на имоти в чужбина, експертите открояват няколко категории. Политици, бизнесмени, собственици на кораби, журналисти, търговци, артисти, които купуват къщи и вилни имоти. Става дума за сделки за 700 хиляди до 1,5 милиона евро, но и за планинска вила в Швейцария на стойност над 2 милиона евро. Инвеститори, които купуват имоти, за да имат стабилен доход. Те инвестират парите си или в къщи, които веднага отдават под наем, или в големи офис имоти и помещения за смесена употреба.

"Инвеститорите на кризата", които се страхуват от фалит, се интересуват от къщи за суми около 80-100 хиляди евро. Те са главно родители, които купуват, вместо да наемат, жилища на децата си, които учат в чужбина.

Кризата и икономическата несигурност са основните причини за "бягството на гърците". Както казва Никос Батисатос, работещ в сектора, "днес в Гърция няма здрава инвестиционна среда. Несигурността за утрешния ден, вероятността за фалит на страната и сриването на икономическите показатели не създават подходяща среда за инвестиции".

След навлизането в периода на споразумения с ЕС за финансово подпомагане, се наблюдава впечатляващ ръст на гражданите, които купуват имоти в чужбина. Официални данни за всички държави няма, тъй като много сделки стават в пълна секретност или чрез учредяване на фирми. Смята се, че от 2009 г. броят на гръцките инвеститори е нараснал три пъти, а капиталите, вложени в пазара, се оценяват най-малко на един милиард евро.

Най-добрата дестинация за капиталите на "cash Greeks" естествено е Лондон. В последните месеци голям е бумът в търсенето и на имоти в ... Германия.

Гърците инвестират в чужбина, защото просто следват инстинкта си. Купуването на недвижима собственост в световен мащаб е стабилна инвестиция. Днес в Гърция здрава инвестиционна среда не съществува. А пари има! Но не за Гърция, а за Ситито на Лондон или предградията на Берлин.

Сигурността на германската икономика и високата възвращаемост при имотите, достигаща до 8 процента, са основните причини за нарастване на търсенето от страна на гръцките инвеститори.

Търсене има и за Франция и Швейцария, а интерес представляват луксозните жилища в Цюрих, Женева, Монако.

Наскоро гръцки бизнесмен е купил имот на 100 години близо до пристанище и е изхарчил милиони евро за ремонта му като е докарал специалисти и материали от Гърция.

През миналата година друг грък е купил в Монако най-скъпото таванско помещение в света за сумата от 240 милиона евро.

Повече от 20 години гърци инвестират в британската столица. Политици, собственици на имоти, бизнесмени, дори и ... архимандрити вложиха милиони евро в имоти там. Само през 2009 г. се смята, че гърците са инвестирали в Лондон над 295 милиона евро. Подобна е сумата и за 2010 г.

Най-често се купуват жилища за студенти на стойност до 500 хиляди евро. Според слуховете известно гръцко семейство е купило през миналата година къща на стойност 5,5 милиона лири.

Смята се, че около 10 хиляди имота в Турция са преминали в ръцете на гърци.

Инвестиции има и в България. Много гърци от северната част на страната са купили къщи в Банско, Боровец и Пампорово, където новопостроените жилища вървят по 400-800 евро на кв.м, а луксозните напълно обзаведени имоти се продават за хиляда евро квадратния метър.

Върнете парите в банките, призова финансовият министър Венизелос

Гърците да върнат в страната парите, които са изнесли впоследните години, поиска финансовият министър ЕвангелосВенизелос. По думите му след решението на  Еврогрупата заотпускане на нов спасителен заем и отписване на гръцкия дълг,банките вече са сигурни, пише гръцкият вестник "Та неа".

Венизелос посочи, че в последнитедве години и половина от страната са били изнесени 65 милиардаевро, като са били прехвърлени главно във Великобритания.Други 46 милиарда евро са останали в Гърция и се съхраняватизвън банките, отбеляза министърът. Върху тези средства не сеначисляват лихви и естествено, те не помагат на гръцкатаикономика. Министърът посочи, че правителството е заинтересованода върне парите в банките.

В парламента беше изнесена информация, че поне един депутате изнесъл в чужбина сума в размер на един милион евро и това естанало през май миналата година. Името му не беше посочено, нобеше уточнено, че прехвърлянето е станало по законен начин, посочва изданието.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?