Гърци ще проектират язовир “Луда Яна”

Гръцкият консорциум “Г. Каравокирис и партньори инженерни консултанти С.А. – Едафос инженерни консултанти С.А” ще обследва площадката и ще проектира язовир “Луда Яна”. Договорът беше подписан в сряда от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев с гръцките изпълнители.

Консорциумът ще трябва да изготви още и тръжната документация за строителството на съоръжението и на пречиствателна станция за питейни води към него.

 

Срокът за изпълнение на договора е 38 месеца, а стойността му е 1.392 млн. евро с ДДС, които включват още и самоконтрола върху изпълнението на строежа на водоема.

 

Предвижда се изграждането на язовир “Луда Яна” да започне през 2013 г. Съоръжението трябва да реши проблема с питейната вода за над 45 000 души в района на Панагюрище.

 

Сега районът се снабдява от магистрален водопровод “Марица”, който е на повече от 30 години и е крайно амортизиран. По тази причина и заради продължителното засушаване, довело до силно намаляване на обема на ползваните водоизточници, от 18 юли Панагюрище е на тежък воден режим.

 

Това е първият от общо три язовира, чието изграждане се финансира със заем от Световната банка за 80 млн. евро. Другите два са “Пловдивци” и “Нейковци”. С част от средствата по кредита ще се ремонтира и язовирната стена на “Студена”, която пострада при земетресението в Перник.

Споделяне

Още по темата

Още от България