Гърци в битка за безплатна храна, раздавана от протестиращите фермери

Гърци в битка за безплатна храна, раздавана от протестиращите фермери

Стотици гърци се блъскаха за безплатни плодове и зеленчуци, които фермери раздаваха пред сградата на земеделското министерство в Атина, предадават гръцките медии в сряда. Инициативата на фермерите е в знак на протест срещу високите производствени разходи на селскостопанската им продукция.

Един мъж бе стъпкан в мелето и получи наранявания, а картината на блъскащи се за храна хора привлече отново вниманието върху все по-голямото отчаяние, обземащо гърците в условията на икономическа криза, посочва Ройтерс.

Потресаващите репортажи на блъскащи се за торба домати или праз лук гърци доминираха в новинарските емисии на телевизиите и предизвикаха дискусии за измеренията на бедността в затъналата в дългове държава.

Жизненият стандарт на гърците падна рязко, а за шеста поредна година страната е в рецесия, която прати безработицата на рекордни равнища, напомня Ройтерс. Гръцкото правителство бе принудено да направи болезнени съкращения на заплати и пенсии в замяна на милиардите евро спасителна помощ от ЕС и МВФ.

Безплатното раздаване на плодове и зеленчуци започна спокойно, като стотици хора се бяха наредили на опашка пред министерството, където фермерите бяха изкарали продукцията си на сергии. Напрежението нарасна, след като плодовете и зеленчуците започнаха да се изчерпват, и десетки хора, някои с малки деца, се втурнаха към близките камиони и се бутаха един друг в надпреварата да вземат каквото е останало.

Един мъж бе прегазен в блъсканицата, а фотограф на Ройтерс бе ударен по главата с карфиол.

Фермерите посочиха, че са раздали 50 тона плодове и зеленчуци само за два часа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани