Гърците дължат над 1 млрд. евро за ток, всеки месец спират тока на 30 хиляди абонати

Дългосрочните задължения на домакинствата, компаниите и държавните институции към националната електрическа компания на Гърция ДЕИ възлизат на над 1,3 милиарда евро, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", като посочва, че данните са за миналата година.

От компанията съобщават, че през 2012 г. 700 хиляди задължения към ДЕИ са били разсрочени като година по-рано броят им е бил 400 хиляди. Очаква се ситуацията да се влоши заради новото поскъпване на електроенергията и намаляването на доходите на домакинствата.

Всеки ден пред офисите на ДЕИ стотици клиенти искат разсрочване на сметките си, пише "Катимерини". Данни на компанията показват, че заради неплатени смеки се прекъсва електроснабдяването на 30 хиляди абонати на месец.

Допълнителен проблем създава и въведеният през септември 2012 г. извънреден данък върху недвижимите имоти, който се плаща заедно със сметката за ток. Той беше обявен за конституционен, но според съда не трябва в случай на неплащане на данъка, токът на клиентите да бъде спиран.

Софтуерът на ДЕИ обаче не прави разделение между сумите, които постъпват за плащане на сметките за електроенергия и тези за данъка и така всеки абонат е застрашен от спиране на тока, отбелязва "Катимерини".

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?