Гърците май предпочетоха европейското бъдеще

"Нова демокрация" и СИРИЗА с много близки резултати

Гърците май предпочетоха европейското бъдеще

Двамата големи претенденти в битката за гръцкия парламент - "Нова демокрация " и СИРИЗА, имат толкова малка разлика в постигнатите резултати, че само ръчното преброяване на бюлетините ще определи кой е реалният победител в съдбовните за Гърция и Европа избори, предаде БНР минути след обявяването на първите официални резултати от неделния изборен ден.

Според данните от екзит пола, с минимална разлика от половин процент и резултат от 28% води "Нова демокрация" пред Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, което ако се потвърди, ще позволи на Антонис Самарас да състави правителство със социалистическата ПАСОК, която остава трета с около 10-12 процента подкрепа на гърците.

 

Подобно правителство ще гарантира спазването на споразумението с ЕС и МВФ за финансиране на силно задлъжнялата Гърция срещу план за икономии. СИРИЗА на Алекси Ципрас обаче остава мощен опонент.

 

В гръцкия парламент ще влязат общо седем партии, сред които неонацистката "Златна зора", която е събрала 8 процента от вота, което е повече в сравнение с предишния предсрочен вот през май.

 

Провеждащите се в условия на футболни страсти от вчерашното класиране на Гърция за четвъртфиналите на Евро 2012 г. и на силния пожар в близост до Атина избори са от изключително значение не само за бъдещия път на силно задлъжнялата страна, но и за Еврозоната, коментират световните агенции.

 

Обявените резултати сочат, че гърците са предпочели да гарантират обвързаността си към европейската перспектива пред перспективата да напуснат еврозоната и да върнат към драхмата, което би предизвикало финансови трусове не само в страната, но и на международните пазари.

 

Германският канцлер Ангела Мекел коментира в събота вечерта, че сега за Гърция е изключително важно за избере законодател, който да изпълнява програмата за строги икономии и да признае споразумението с ЕС и МВФ за финансова помощ. Жан Клод Юнкер, ръководител на групата на финансовите министри на ЕС, заяви, че ако гърците изберат СИРИЗА, това ще има "непредсказуеми последици", както за самата страна, така и за цяла Европа.  

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани