Гърците обезпокоени за американското влияние в региона чрез АМБО

Под заглавие "Съединените щати горят гръцкия петролопровод" в гръцката преса се появи поредната от серията публикации, посветена на старата на проекта Бургас - Вльора, в който участват България, Македония и Албания.

В Гърция е почти единодушно мнението, че този петролопровод е конкурентен на изключително важния за Атина проект Бургас - Александруполис.

Ежедневникът Етнос, цитиран от радио Дойче веле, посочва, че планът на американците в полза на балканския петролопровод Бургас - Вльора е с главно действащо лице дъщерна фирма на американския вицепрезидент Дик Чейни.

Статията, подписана от гръцкия журналист Никос Мелетис, се прави разбор на американската политика спрямо Балканите, като се изтъква неизяснената все още политическа ситуация в Косово и въпросителните около приоритетите за региона на новия американски държавен секретар Кондълиза Райс.

Изброяват се също факти като признаването на Македония с конституционното ѝ име миналата есен от Вашингтон, както и това, че Съединените щати се интересуват от изграждането на голяма военна база на територията на България.

Вестникът помества също снимка на българския премиер заедно с албанския му колега и следния текст: "Симеон и Нано се споразумяха заедно с македонския премиер да си съдружничат в ущърб на гръцките интереси чрез конкурентния петролопровод, който проектират".

Според гръцкия вестник проектът АМБО за петролния път Бургас - Вльора е под опеката на консорциум, чийто център се намира в Съединените щати и е пряко свързан с фирма Халибъртън. В. Етнос посочва, че става дума за "една прегрешила американска компания, която обслужва интересите на вицепрезидента Дик Чейни". В статията се припомня, че същата фирма е била обвинена за големи скандали около снабдяването на американските военни части в Ирак.

Според изданието проектът за проучване на икономическата изгода и финансовата възвръщаемост от изграждането на петролопровода е възложен на друга американска фирма - Браун и Рут, която е дъщерна на Халибъртън. Настоящият президент на АМБО Тед Фергюсън пък се сочи за висш служител на същата фирма в миналото.

Според гръцкия коментар сумата, необходима за изграждането на петролопровод, който да свързва Бургас с албанското пристанище Вльора чрез Македония, е проблемно висока и възлиза на милиард и 200 милиона долара. В същото време обаче около 900 милиона вече са осигурени, а бизнес плановете се свързват ясно с постоянните американски интереси в региона. Вестникът характеризира този извод като извънредно обезпокоителен.

Гръцкият ежедневник Вима също анализира ситуацията с петролопроводите, чието изграждане в региона предстои, като цитира македонски военен, заемащ важна позиция в компанията АМБО. Според македонския експерт руската страна е оттеглила интереса си към обсъждания вече 10 години проект Бургас - Александруполис, на който Гърция толкова много разчита, пише вестникът, цитиран от Дойче веле.

Според коментара на вестника Атина обаче трябва да настоява за изграждането на петролопровода, като се подчертава, че Гърция трябва да се възползва от някои свои предимства - членството си в европейските структури и НАТО, тъй като няма да бъде завинаги единствената на Балканите европейска страна.

Официалната позиция на гръцката страна по темата за евентуално блокиране на петролопровода Бургас - Александруполис изрази преди няколко дни гръцкият външен министър Петрос Моливиатис.

Тогава той категорично опроверга оценките за провал на проекта.

Миналия четвъртък говорителят на гръцкото външно министерство съобщи още, че руският заместник-министър на енергетиката е изпратил писмо, в което се иска тристранна среща между Москва, София и Атина, за да бъде обсъдено бъдещето на петролопровода Бургас-Александруполис.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?