Гърците предпочитат Евангелос Венизелос за премиер

Гърците предпочитат Евангелос Венизелос за премиер

Евангелос Венизелос е най-подходящ за премиер на Гърция, сочи проучване на социологическата агенция GPO, цитирано от гръцките медии във вторник. 24,3 на сто от анкетираните предпочитат начело на следващото правителство да е лидерът на социалистическото движение ПАСОК. Малко след него се нарежда председателят на Нова демокрация Андонис Самарас.

Според проучването, направено по поръчка на телевизия "Мега", разликата между двете най-големи партии се стопява и е 4 процента. Нова демокрация събира 18,2 на сто, а ПАСОК - 14,2 на сто.

За Гръцката комунистическа партия биха гласували 8 на сто от анкетираните, за партията на Панос Каменос "Независими гърци" - 7 на сто, за Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) - 6,2 на сто, за Демократичната левица - 5,9 на сто, за ЛАОС - 4 на сто. "Златна зора" събира 3,1 на сто, а Демократичният алианс - 2,5 на сто, сочат данните на GPO.

Близо 30 процента от участвалите в проучването не са решили за кого да гласуват.

Мнозинството от анкетираните искат коалиционно правителство, а 13 процента заявяват, че няма да гласуват на предстоящите избори.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?