Гърците са рекордьори в покупките на имоти в чужбина

Гърците са рекордьори в покупките на имоти в чужбина

Гърци държат рекорд по вложени от тях стотици милиони евро в недвижими имоти в чужбина, като британската столица Лондон е на първо място в предпочитанията им, съобщава в. "Имерисия", като се позовава на чужди инвестиционни консултанти.

Данните показват, че от 2009 г. досега гърци са закупили къщи на стойност от 300 хиляди нагоре до луксозни вили от 3 до 20 милиона евро.

Само за последните две години, след като кризата удари Гърция, заможни гърци и не само такива, са закупили луксозни апартаменти в Лондон. Политици, банкери, бизнесмени, корабособственици, лекари, адвокати, артисти, архимандрити, а също и държавни чиновници с дебели портфейли, са най-добрите клиенти на гръцки и чуждестранни компании за недвижими имоти, базирани в Лондон, отбелязва вестникът.

Покупко-продажбите стават при пълна дискретност, като за целта се използват офшорни компании или се купуват къщи и акции от фирми за недвижими имоти на имената на роднини. Като типичен се посочва случаят със стар политик, чието име не се споменава, закупил недвижимости в Лондон. Конкретният политик е инвестирал милиони евро в заводи и жилищни кооперации.

В края на 90-те години пък архимандрит е станал много добър клиент на брокерска фирма, осигуряваща и ремонтираща недвижими имоти в британската столица.

Жаждата за покупки в Лондон се вижда и от официалната статистика: спестяванията на гърците са предимно в къщи в Лондон за последните шест месеца. Според неотдавнашно проучване търсенето на имоти от гърци е нараснало с 50 на сто в сравнение с миналата година, като по този показател изпреварват, французи, испанци и италианци. Само през първата година на кризата гърци са инвестирали 295 млн. евро на лондонския пазар за недвижими имоти. През 2012 г. се преценява, че тези инвестиции ще надхвърлят 300 млн. евро.

Финансовите власти в Гърция издирват 600 гърци, закупили скъпи имоти в Лондон на стойност до три милиона евро, за да установят дали парите им, над 1 млрд. евро, похарчени през периода 2010-2012 г. са дошли от законна дейност и дали тези приходи са регистрирани в данъчните им декларации.

Споделяне

Още от Балкани