В навечерието на изборите

Гърците трескаво теглят влоговете си от банките и се запасяват с храна

Нарастват опасенията за драматични последици от евентуално връщане към драхмата

Сн. ЕПА/БГНЕС

В навечерието на парламентарните избори в Гърция гражданите на страната продължават с масовото теглене на депозити. Те се запасяват и с храна, предаде в четвъртък CNBC, цитирана от Инвестор.бг.

Според информация на банкери, от банковата система на Гърция ежедневно се изтеглят около 800 млн. евро (1 млрд. долара). Същевременно гърците се запасяват с храна като купуват тестени изделия и консерви заради опасенията, че страната им ще се откаже от еврото и ще се върне към драхмата.

Резултатите от социологическите проучвания допълнително подхранват напрежението около бъдещето на Гърция в еврозоната. Седмици преди изборите консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за икономии, и крайнолявата коалиция СИРИЗА, която иска да да наложи отказ от пестенето и спасителната програма, имаха много близки резултати.

В последните дни обаче гърците са изпаднали в информационен вакуум, тъй като законодателството забранява публикуването на резултати от проучвания на общественото мнение непосредствено преди вота.

Недостигът на информация се запълва с изтичането на “тайни анкети”, услужливо пуснати в общественото пространство от представители на политическите партии.

Във вторник например гърците изпаднаха в истерия, след като беше пуснат слух, че СИРИЗА води с огромна преднина пред Нова демокрация.

Според уважавaн гръцки социолог обаче това е “пълна глупост”. "Нашите анкети показват, че картината не се е променила много след последните избори. Партиите пускат такива числа, за да засилят позициите си”, коментира анонимният експерт.

Европейският съюз и Международният валутен фонд нееднократно предупредиха Гърция, че трябва да се придържа към условията, договорени с международните кредитори. В противен случай средствата за Атина ще бъдат орязани в момент, в който държавната хазна е тотално опразнена.

Последните данни на гръцката централна банка показват, че за последните две години депозитите в гръцките банки са се свили с около 17% или с 35.4 млрд. евро, като в края на април са били под 166 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес