Гърците вбесени от филм, представящ Александър Велики като хомосексуалист

В САЩ дебютира филм, в който най-голямата историческа фигура на Гърция - Александър Велики, е представен като хомосексуалист, предаде ББС.

Това предизвика буря от противоречия в Гърция, където адвокати заплашват да съдят режисьора Оливър Стоун и компанията -разпространител Уорнър Брадърс. Гръцките протести обаче предизвикаха ответна реакция от хомосексуалната общност.

Двайсет и пет гръцки адвокати се опитват да принудят компанията, произвела филма, да декларира категорично, че филмът е чиста измислица, а не достоверен портрет на Александър, чийто военни завоевания разпространяват гръцката култура по целия стар свят.

Лидерът на крайно дясната ортодоксална партия Лаос в Гърция заяви, че създателите на филма не биха посмели да се отнесат по такъв безцеремонен начин с Мойсей или със Соломон.

Тези протести обаче предизвикаха контраатака на хомосексуалистите. Интернет сайтове сега преливат от истории, че Александър е бил влюбен в най-добрия си приятел Хефестион или пък за любовната му връзка с персийския евнух Багоас.

Още от Балкани