Гърция беше парализирана от обща стачка

Гърция беше парализирана от обща стачка

Профсъюзите в Гърция провеждат 24-часова обща стачка в знак на протест срещу мерките за икономии, която засегна транспорта и затвори училища, болници и банки, съобщи Асошиейтед прес в сряда.

Стачката обърка обществения транспорт, спря фериботите и влаковете, затвори съдилища, държавни училища и остави държавните болници и бърза помощ да функционират само с персонал за извънредни случаи. Десетки полети бяха отменени или графикът им бе променен, тъй като авиодиспечерите решиха да спрат работа за три часа от обед в подкрепа на  акцията на профсъюзите. Две отделни протестни шествия минаха в центъра на Атина.

В стачката участват служителите в държавните компании и организации, кметствата, министерството на културата, преподавателите във висшите и средните чилища и банковите служители. Метрото и трамваите обаче ще работят както обичайно, а автобусите ще се движат само от 9 до 21 часа.

В Атина над 1000 поддръжници на Комунистическата партия проведоха шествие до парламента, скандирайки под дъжда лозунги против мерките за икономии. По-късно започна и демонстрация, свикана от двата най-големи профсъюза в страната.

Стачката се провежда в момент, когато правителството води преговори с инспекторите от МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия, известни като "тройката", по необходимите мерки за намаляване на бюджетния дефицит идната година. Под въпрос е следващият транш от спасителния заем за Гърция на стойност 1 милиард евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани