Гърция чака $30-50 млн. годишно от Бургас-Александруполис

Между 30 и 50 млн. долара ще са годишните приходи на Гърция от експлоатацията на бъдещия петролопровод Бургас-Александруполис. Това съобщи в неделя гръцкият заместник-министър на развитието Георгиос Салагудис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му този инфраструктурен проект ще разкрие нови работни места и ще бъде източник за развитието на северната гръцка област Тракия.

Меморандумът за изграждането на петролопровода бе подписан на 12 април в София от руския министър на енергетиката и промишлеността Виктор Христенко, гръцкия министър на развитието Димитрис Сюфас и българския министър на регионалното развитие и благоустройство Валентин Церовски. Документът стартира процедурите по изготвянето на финансовия модел на проекта, търсенето на доставчици и изпълнители.

Строежът на Бургас-Александруполис се оценява между 700 и 900 млн. долара, прогнозният му капацитет е между 35 и 50 млн. т петрол годишно. Според проекта руски и каспийски нефт ще бъде транспортиран с танкери от Новоросийск до Бургас, откъдето суровината ще достига по суша до гръцкото пристанище Александруполис.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?