Гърция чака $30-50 млн. годишно от Бургас-Александруполис

Между 30 и 50 млн. долара ще са годишните приходи на Гърция от експлоатацията на бъдещия петролопровод Бургас-Александруполис. Това съобщи в неделя гръцкият заместник-министър на развитието Георгиос Салагудис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му този инфраструктурен проект ще разкрие нови работни места и ще бъде източник за развитието на северната гръцка област Тракия.

Меморандумът за изграждането на петролопровода бе подписан на 12 април в София от руския министър на енергетиката и промишлеността Виктор Христенко, гръцкия министър на развитието Димитрис Сюфас и българския министър на регионалното развитие и благоустройство Валентин Церовски. Документът стартира процедурите по изготвянето на финансовия модел на проекта, търсенето на доставчици и изпълнители.

Строежът на Бургас-Александруполис се оценява между 700 и 900 млн. долара, прогнозният му капацитет е между 35 и 50 млн. т петрол годишно. Според проекта руски и каспийски нефт ще бъде транспортиран с танкери от Новоросийск до Бургас, откъдето суровината ще достига по суша до гръцкото пристанище Александруполис.

Споделяне
Още от Бизнес