Гърция дава по 800 евро помощ на хората, останали без работа

Гърция дава по 800 евро помощ на хората, останали без работа

Гърция започна да прилага във вторник мерките за икономическа подкрепа на фирмите и домакинствата, засегнати от пандемията, съобщава "Катимерини", цитиран от "Дневник". В специална електронна платформа работещите, чиито трудови договори са били временно прекратени, подават декларации за получаване на директна помощ от 800 евро.

На този фон премиерът Бойко Борисов обясни, че българите в подобно положение ще получават безлихвени заеми в размер на 1500 лв (760 евро).

Гръцките банки започнаха да призовават фирмите и кредитополучателите да сключат споразумения за разсрочване на вноските по кредити. Те имат възможност да разсрочват до септември за юридическите лица и за три месеца за физическите. Процедурата става по телефона, без да е необходимо физическо присъствие на кредитополучателите в банковите клонове.

Някои банки разсрочват вноските не само на хората, които получават помощта от 800 евро, но и на всички кредитополучатели, които са били редовни платци досега. Намаления на сумите за плащане за всички потребители обяви и гръцката държавна електрическа компания и други доставчици на електроенергия.

Правителството е започнало да планира нов пакет за подкрепа с цел да включи още 20 - 25 процента от фирмите. Така близо 70% от гръцките фирми ще получат държавната подкрепа.

Гръцкото министерство на финансите увери, че държавата разполага с парични наличности за три месеца, без да се налага да използва буфера за ликвидност от 32 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?